M. Morawieckis: Baltarusijos veiksmai pasienyje – „valstybinis terorizmas“

Įvykiai prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos yra ne migracijos, o politinė krizė, išprovokuota baltarusių autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos kaip „valstybinio terorizmo“ aktas, siekiant destabilizuoti padėtį Europos Sąjungoje, trečiadienį pareiškė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

A. Lukašenka ir M. Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka ir M. Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 3:21 PM, atnaujinta Nov 12, 2021, 1:52 PM

Kritikai Vakaruose jau keli mėnesiai kalba, kad Baltarusijos autoritariškasis lyderis Aliaksandras Lukašenka vilioja migrantus iš Artimųjų Rytų į savo šalį, o tada siunčia juos per sieną į ES, taip keršydamas už bloko sankcijas.

Pastarosiomis dienomis daugybė migrantų yra įstrigę prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, kur abiem šalims dislokavus karių baiminamasi konfrontacijos. Nuo pirmadienio padėtis dar labiau paaštrėjo, kai kelių tūkstančių migrantų minia bandė prasiveržti į Lenkijos teritoriją ties Kuznicos perėja.

„Pastarųjų dienų įvykiai yra išbandymas Lenkijai ir Europai. Suvokiame, kad rizika gali eskaluotis, kad padėtis gali blogėti, kad galime susidurti su naujais provokacijų metodais iš Lukašenkos ir jo įgalintojų pusės“, – po derybų su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu sakė M. Morawieckis.

„Iš tolo įvykiai prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos gali atrodyti kaip migracijos krizė, bet tai ne migracijos, o politinė krizė, specialiai siekiant destabilizuoti padėtį ES“, – pridūrė premjeras, kurį citavo Lenkijos visuomeninis radijas.

M. Morawieckis taip pat pareiškė, kad Minsko režimas užsiima valstybiniu terorizmu.

„Tai yra tylus Lukašenkos kerštas už tai, kad praeitų metų rugpjūtį rėmėme demokratinius Baltarusijos žmonių rinkimus“, – sakė jis.

Premjeras pažymėjo, kad Varšuva šiuo metu gina „ne viena Lenkijos ir Baltarusijos sieną, bet ir ES rytų sparno sieną“.

Džiaugiuosi, kad šiandien visa Europos Sąjunga kalba vienu balsu. Taip pat visa NATO kalba vienu balsu“, – sakė M. Morawieckis.

Vakarams kaltinant Baltarusiją Lenkija praneša apie intensyvėjančius bandymus kirsti sieną

Baltarusija neigia kaip nors prisidedanti prie šios migrantų krizės ir kaltina Lenkiją pažeidinėjant žmogaus teises ir neįsileidžiant migrantų į šalį.

Savo ruožtu Ch. Michelis pareiškė, jog Briuselyje „vėl svarstoma daugiau galimų sankcijų (prieš Baltarusiją)“ ir pridūrė, kad ES narės pirmadienį surengs konsultacijas šiuo klausimu.

„Turime parodyti savo stiprią vienybę, kad galėtume daryti įtaką ir sustabdyti tai, kas vyksta, nes tai yra nepriimtina“, – pridūrė Ch. Michelis.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas taip pat sakė, jog dėl Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje susidariusios padėties Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra FRONTEX yra pasirengusi suteikti pagalbą Varšuvai. Jis pridūrė, kad Briuselis galėtų finansuoti pasienio apsaugos stiprinimą regione.

Trečiadienį Lenkija pranešė apie padažnėjusius bandymus pažeisti jos sieną ir sakė sugrąžinusi šimtus migrantų į Baltarusiją. Ji kaltino Minską ir Maskvą bandymu surežisuoti krizę prie Europos sienų.

Migrantai šaltu oru yra įstrigę prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos už pjaunančios vielos užtvaros, prie kurios budi Lenkijos pasieniečiai ir kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.