Po susitikimo su J. Bidenu EK pirmininkės žinia: tai, kas vyksta Baltarusijos pasienyje – visos ES reikalas

Įtampos kėlimas Baltarusijos pasienyje su Lenkija, Lietuva ir Latvija yra iššūkis visai Europos Sąjungai, sako Europos Komisijos (EK) pirmininkė.

Ursula von der Leyen.<br>123rf nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 10:03 PM

Šis Ursulos von der Leyen pareiškimas išplatintas trečiadienį po susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu.

„Kalbėjomės apie situaciją Europos Sąjungos ir Baltarusijos pasienyje. Tai nėra dvišalis Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos reikalas. Tai iššūkis visai Europos Sąjungai. Ir tai nėra migracijos krizė“, – Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje pranešime cituojama EK vadovė.

„Tai yra autoritarinio režimo mėginimas destabilizuoti savo demokratiškas kaimynines valstybes. Jam tai nepavyks. Mes žinome metodus. Esame prie to pratę, nes žinome, kaip būdavo bandoma paveikti mūsų demokratinius rinkimus“, – teigė ji.

U. von der Leyen teigimu, anksčiau susidurta su kibernetinėmis atakomis, melagingos informacijos platinimu.

„Dabar matome hibridinę ataką, kai ES ir Baltarusijos pasienyje migrantais pasinaudojama kaip įrankiais. Mes turime apsaugoti savo demokratiją nuo šio ciniško geopolitinio galios žaidimo. Tai aptariau su prezidentu Bidenu per susitikimą Baltuosiuose Rūmuose“, – sakė EK vadovė.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ anksčiau citavo Vašingtone viešinčią U. von der Leyen, kad JAV ketina ateinantį mėnesį sugriežtinti sankcijas Baltarusijai.

„Von der Layen pareiškė, kad JAV parengė sankcijų Baltarusijai, (kad jos įsigaliotų) gruodžio mėnesį“, – sakoma pranešime.

„Bloomberg“ pridūrė, kad JAV sankcijos veikiausiai bus įvestos gruodžio pirmoje pusėje.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ketvirtadienį planuoja surengti nepaprastąjį posėdį migrantų krizei prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos aptarti.

Nuo pavasario Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje labai padaugėjo nelegalių migrantų, bandančių iš Baltarusijos patekti į Europos Sąjungą. ES teigia, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas organizuoja užsieniečių atvykimą į savo šalį, o paskui juos stumia nelegaliai kirsti ES sieną.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų, maždaug toks pats skaičius nebuvo įleistas į šalį.

Įtampa dėl neteisėtų migrantų dar labiau išaugo, kai pirmadienį prie Baltarusijos pasienio su Lenkija atvyko keli tūkstančiai migrantų. Jie mėgino jėga įsiveržti į Lenkiją. Lietuvos pareigūnai baiminasi, kad panaši situacija gali pasikartoti prie jos sienų.

Nuo trečiadienio Lietuvos pasienyje su Baltarusija įvesta nepaprastoji padėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.