Vašingtonas svarsto galimybę įvesti papildomas sankcijas Minsko režimui – JAV pareigūnas

Vašingtonas svarsto galimybę įvesti papildomas sankcijas Minsko režimui, nerimstant įtampai dėl pasienyje su Lenkija ir Lietuva susitelkusių kelių tūkstančių migrantų, sako JAV Valstybės departamento vyresnysis pareigūnas ekonomikos klausimais Matthew Murray.

Vašingtonas svarsto galimybę įvesti papildomas sankcijas Minsko režimui.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vašingtonas svarsto galimybę įvesti papildomas sankcijas Minsko režimui.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 3:19 PM, atnaujinta Nov 12, 2021, 1:47 PM

„Kalbant apie sankcijas Baltarusijai, mes nuolat deriname savo veiksmus ne tik JAV vyriausybėje, bet ir su mūsų sąjungininkais, įskaitant Europos Sąjungą. Tai tebesitęsiantis pokalbis, tačiau, mano žiniomis, kol kas jokie sprendimai nėra priimti“, – trečiadienį JAV ambasadoje teigė pareigūnas.

„Dėl galimų sankcijų vyksta diskusijos, taip pasakyčiau“, – pridūrė jis.

M. Murray teigimu, šiuo metu situacija prie rytinės Europos Sąjungos sienos „yra kelianti didelį rūpestį“.

Pastarąjį kartą JAV sankcijas Baltarusijai įvedė rugpjūtį, minint po prezidento rinkimų šalyje kilusių protestų metines. Vakarai rinkimus, kuriuos laimėjo Aliaksandras Lukašenka, laiko suklastotais.

Į sankcijų sąrašą tuomet pakliuvo 23 fiziniai ir 21 juridinis asmuo, tarp jų – Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“, kuri yra viena didžiausių šios produkcijos gamintojų pasaulyje ir laikoma svarbiu Minsko režimo pajamų šaltiniu. Kiek anksčiau vasarą savąsias sankcijas sugriežtino ir ES.

Pastaraisiais mėnesiais rytinėms Bendrijos šalims – Latvijai, Lietuvai ir Lenkijai – susiduriant su išaugusiais neteisėtos migracijos srautais, diskusijos dėl naujų sankcijų režimui ėmė stiprėti. Dėl jų būtinybės spalio pabaigoje sutarė Europos Sąjungos lyderiai, tačiau naujos sankcijos kol kas dar nėra priimtos.

Šią savaitę prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susitelkė keli tūkstančiai neteisėtų migrantų. Jie ten įkūrė stovyklą ir bando pralaužti sieną.

Dėl įvykių Lenkijos pasienyje nuo trečiadienio Lietuvos pasienyje su Baltarusija įvesta nepaprastoji padėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.