Lenkijos nepriklausomybės metinės – ne be provokacijų: laukiama šimtatūkstantinės minios, ruošiamasi susirėmimams

Dalis vietos bei užsienio ekspertų spėja, jog būtent siekdamas sugadinti šią šventę Minskas nuo pirmadienio pradėjo gabenti tūkstančius migrantų į pasienį. Žinant Aliaksandro Lukašenkos despotišką avantiūrizmą bei kerštingumą tokia provokacija atrodo gana tikėtina.

Šiandien Lenkijos sostinėje yra numatomos 28 skirtingų organizacijų rengiamos demonstracijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiandien Lenkijos sostinėje yra numatomos 28 skirtingų organizacijų rengiamos demonstracijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Nov 11, 2021, 3:10 PM, atnaujinta Nov 12, 2021, 1:46 PM

Užsienio apžvalgininkus užtat nesiliauja stebinti pranešimai, jog tokią iškilmingą dieną Varšuvoje yra prognozuojamos ir didelės pačių lenkų keliamos riaušės. Tokių spėlionių rimtumą paliudijo ir Vidaus reikalų ministerijos perspėjimas žurnalistams šiandien būti ypač atsargiems Varšuvos centre.

Šiandien sostinėje yra numatomos 28 skirtingų organizacijų rengiamos demonstracijos, taip pat greičiausiai vėl vyks mitinguotojų susirėmimai bei muštynės su policija. Dauguma demonstracijų nėra gausios ir policininkams nekelia problemų.

Tačiau tai, jog per pačią didžiausią demonstraciją – „Nepriklausomybės maršą“ ramu nebus, akivaizdu visiems. Šią demonstraciją rengia radikalios dešiniosios organizacijos, iš kurių kelios – „Jaunalenkiai“ bei Tautinių radikalų stovykla – prieškaryje garsėjo antisemitiniais pogromais.

Radikalams pavyko į maršą pritraukti agresyvumu garsėjančius futbolo klubų chuliganus. Šie, kasdien nekenčiantys vieni kitų, tą dieną skelbia paliaubas, ir drauge atakuoja policininkus bei kairiųjų organizacijų demonstracijas.

„Nepriklausomybės maršas“ per keliolika metų išsirutuliojo iš nedidelio į šimtatūkstantinį, ir savo gausumu keleriopai nustelbia vyriausybinį paradą. „Nepriklausomybės marše“ žengia daugybė taikingų piliečių, nemažai šeimų su vaikais, tačiau keli tūkstančių chuliganų kasmet įsivelia į riaušes.

Parade radikalai skanduoja bei neša plakatus, žeminančius LGBT atstovus, kitataučius, pabėgėlius, ragina karti kairiuosius, aukština „Lenkiją lenkams“ ir net ragina atsiimti Vilnių bei Lvovą. Tokius šūkius kartu skanduoja į maršą pakviesti dešinieji radikalalai iš Vengrijos, Italijos, Prancūzijos, Slovakijos, kitų šalių.

Vakarų spauda šį renginį neretai vadina didžiausiu fašistuojančių partijų sambūriu Europoje. Opoziciją atstovaujantis Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis šiemet panoro uždrausti „Nepriklausomybės maršą“, tačiau tokiam jo planui pasipriešino vyriausybė, maršą paskelbusi valstybiniu.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, šalį valdanti dešinioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) paradą organizuojančius radikalus bei jų šalininkus priskiria prie savo rinkėjų. TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis esą prisibijo, jog nepalaikydami radikalų praras patriotiškos organizacijos įvaizdį, ir praras dalį dešiniųjų balsų per rinkimus.

Be to, TTP anksčiau būnant opozicijoje, futbolo chuliganai gausiai rinkdavosi į šios partijos organizuojamus protesto mitingus, o atsidėkodami TTP politikai eidavo „Nepriklausomybės maršo“ priešakyje. Dėl Vakaruose prieš kelis metus kilusios kritikos „Nepriklausomybės maršui“ TTP lyderiai jo eisenoje pernai nebedalyvavo, o šiemet premjeras ir prezidentas pranešė irgi nebūsiantys.

Šiemet aistros dėl „Nepriklausomybės maršo“ įsiliepsnojo jam net neprasidėjus. Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį nežinomi asmenys LGBT simbolizuojančiomis vaivorykštės spalvomis išdažė asfaltą ant Poniatovskio tilto, kuriuo eis maršo dalyviai.

Žiniasklaida pasipiktino, jog maršo skelbimuose Varšuvos mero pavardė yra rašoma vokiškai, o pats skelbimas yra tarsi nacistinių karo laikų skelbimų kopija. Skelbimuose tekstas buvo atspausdintas lenkų ir vokiečių kalbomis, o maršo dalyviams hiperbolizuotai yra grasinama suėmimu.

Radio „Tok FM“ teigimu, tokiu skelbimu maršo organizatoriai pataikauja TTP. Ši nuolat kaltina opoziciją esant nepatriotiška, nes skundžia vyriausybę Briuseliui ir Berlynui dėl demokratijos normų laužymo.

Internete vakar išplito vieno radikalo gąsdinimas „Nepriklausomybės maršą“ kritikuojančiam žurnalistui nuskusti galvą plikai, nes taip karo metu esą buvo daroma tautos išdavikams. Radikalas rašė, jog šiuo metu Lenkija kariauja hibridinį karą su Rusija ir Baltarusija, ir, tauta turi telktis kovai, o tie, kas kritikuoja patriotų maršą, yra išdavikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?