Kremlius neigia kaltinimus dėl planų įsiveržti į Ukrainą: Rusija niekam nekelia grėsmės, bet prireikus užtikrins savo saugumą

Kremlius penktadienį pareiškė, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų judėjimas šalies teritorijoje niekam neturėtų kelti nerimo.

 D. Peskovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D. Peskovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-12 13:59

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo buvo paklausta, ar Kremlius žino, kad JAV įspėjo kolegas Europos Sąjungoje dėl galimų Rusijos planų įsiveržti į Ukrainos teritoriją.

„Tai jau pirma publikacija ir ne pirmas JAV pareiškimas, kad jie nerimauja dėl mūsų ginkluotųjų pajėgų judėjimo Rusijos Federacijos teritorijoje. Mes ne kartą į tai atsakėme, kad kad mūsų ginkluotųjų pajėgų judėjimas mūsų teritorijoje neturėtų niekam kelti nerimo. Rusija niekam nekelia grėsmės“, – sakė D. Peskovas.

„Rusija vystosi savo pačios keliu, mes užsiimame savo pačių reikalais ir prireikus imamės priemonių savo saugumui užtikrinti, jei netoli mūsų sienų vyksta kokie nors provokuojantys mūsų oponentų veiksmai. Kalbėdamas apie oponentus, aš visų pirma turiu galvoje NATO ir NATO pajėgas, visai aktyviai ir įžūliai veikiančias prie pat mūsų sienų“, – pridūrė prezidento atstovas.

Kalbos apie galimus Rusijos planus įsiveržti į Ukrainą, pasak D. Peskovo, yra tuščias ir nepagrįstas padėties sunkinimas. Vis dėlto jis teigė, kad pastaruoju metu padaugėjo provokacijų Rusijos atžvilgiu, įskaitant NATO provokacijas.

Ketvirtadienį Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė manantis, kad Rusija tikriausiai siekia „pasistūmėti tolyn“ į Ukrainos teritoriją.

Ministras interviu televizijai „ABC News“ sakė, kad Rusija pasienyje su Ukraina sutelkė pajėgas bei karinę techniką, ir tai gali liudyti, jog Rusijos vyriausybė „ieško galimybės pasistūmėti tolyn“ į Ukrainos teritoriją.

Kalbėdamas apie savo šios savaitės vizitą Jungtinėse Valstijose, D. Kuleba sakė, jog Amerikos valdžia parodė, kad pasiruošusi ne tik kalbėti, bet ir veikti.

„Jungtinės Valstijos pasirengusios ne tik kalbėti, bet ir veikti – veikti sulaikant Rusiją ir stiprinant Ukrainos pajėgumus apsiginti“, – kalbėjo ministras.

Anksčiau Pentagono atstovas Johnas Kirby pareiškė, kad Jungtines Valstijas neramina Rusijos pajėgų telkimas pasienyje su Ukraina.

Tuo metu naujienų agentūra „Bloomberg“ rašė, jog „JAV kartu su sąjungininkėmis Europos Sąjungoje skambina pavojaus varpais, kad Rusija galbūt svarsto potencialų įsiveržimą į Ukrainą, nes tarp Maskvos ir Bendrijos aštrėja įtampa dėl migrantų ir energijos tiekimo“.

„Vašingtonas atidžiai stebi Rusijos pajėgų telkimą pasienyje su Ukraina. JAV pareigūnai informavo kolegas ES apie savo nuogąstavimus dėl galimos karinės operacijos“, – citavo agentūra informuotus šaltinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.