Eritrėja smerkia „neteisėtas ir amoralias“ JAV sankcijas

Eritrėja šeštadienį pasmerkė kaip „neteisėtą ir amoralų“ JAV sprendimą dėl niokojančio konflikto kaimyninėje Etiopijoje paskelbti naujų sankcijų Asmarai.

Etiopija šeštadienį irgi pasmerkė naujas JAV sankcijas savo kaimynei, ragindama Vašingtoną „atšaukti savo sprendimą“. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Etiopija šeštadienį irgi pasmerkė naujas JAV sankcijas savo kaimynei, ragindama Vašingtoną „atšaukti savo sprendimą“. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2021, 1:24 PM

„Šios vienašališkos sankcijos, kuriomis Eritrėjai užkraunama kaltė ir ji paverčiama atpirkimo ožiu melagingu pagrindu, prieštarauja tarptautinei teisei ir yra šiurkštus... suvereniteto pažeidimas“, – pabrėžiama Informacijos ministerijos pareiškime.

Vašingtonas baudžiamųjų veiksmų ėmėsi penktadienį, reaguodamas į Eritrėjos sprendimą pasiųsti karių į Etiopijos Tigrėjaus regioną. Šios pajėgos remia ministro pirmininko Abiy Ahmedo federalinę vyriausybę kare su sukilėliais iš Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF).

Eritrėjos ir Etiopijos pajėgos kaltinamos masiniais žaginimais Tigrėjuje, o JAV ne kartą ragino Asmarą išvesti karius iš Etiopijos. Tokį raginimą išsakė ir amerikiečių ypatingasis pasiuntinys Jeffrey Feltmanas, gegužę susitikęs su prezidentu Isaias Afwerki.

Šeštadienį eritrėjiečių vyriausybė pareiškė, kad sankcijos atspindi „klaidingą ir priešišką JAV politiką“ ir kad jos yra pagrįstos melagingais kaltinimais.

„Akivaizdu, kad pagrindinis neteisėtų ir amoralių sankcijų tikslas – sukelti gyventojams kančias ir badą, siekiant išprovokuoti politinius neramumus bei nestabilumą“, – pareiškė Asmara.

Etiopija šeštadienį irgi pasmerkė naujas JAV sankcijas savo kaimynei, ragindama Vašingtoną „atšaukti savo sprendimą“.

„Tikrasis sankcijų ir tolesnių griežtesnių JAV vyriausybės ir didesnės tarptautinės bendruomenės veiksmų taikinys turėtų būti TPLF“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerija Adis Abeboje.

Baudžiamosios priemonės taikomos Eritrėjos gynybos pajėgoms, I. Afwerki partijai (Liaudies demokratijos ir teisingumo frontui), taip pat kitiems šios autoritarinės valstybės veikėjams.

„Eritrėjos pajėgos konflikto metu veikia visoje Etiopijoje ir atsakingos už žudynes, plėšikavimą bei seksualinę prievartą“, – teigiama JAV Iždo departamento pareiškime.

Vašingtonas įspėjo, kad Etiopijai gresia „krachas“, jei konfliktas nebus išspręstas diplomatiškai, o amerikiečių valstybės sekretorius Antony Blinkenas pagrasino paskelbti sankcijas Adis Abebai ir sukilėliams, jeigu jie nepasieks pažangos per derybas.

Jungtinės Valstijos pažėrė kritikos tiek TPLF, tiek Abiy Ahmedui – buvusiam sąjungininkui ir Nobelio taikos premijos laureatui – dėl prieš metus prasidėjusio kraujo praliejimo, privertusio šimtus tūkstančių žmonių gyventi badui artimomis sąlygomis.

„Šiuo metu netaikysime sankcijų su Etiopijos vyriausybe ir TPLF susijusiems veikėjams, kad liktų laiko ir erdvės pamatyti, ar šios derybos gali duoti vaisių“, – sakė A. Blinkenas, besiruošdamas kitą savaitę išvykti kelionės po tris Afrikos šalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.