Artėjant J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimui, JAV įspėja Kiniją dėl spaudimo Taivanui

Artėjant nekantriai laukiamam Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo virtualiam susitikimui, JAV įspėjo Kiniją dėl Pekino daromo spaudimo Taivanui, šeštadienį pranešė Valstybės departamentas.

J. Bideno ir Xi Jinpingo virtualus susitikimas įvyks pirmadienio vakare Vašingtono laiku.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bideno ir Xi Jinpingo virtualus susitikimas įvyks pirmadienio vakare Vašingtono laiku.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2021, 9:16 AM

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas per pokalbį su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi „išreiškė susirūpinimą dėl Kinijos Liaudies Respublikos toliau daromo karinio, diplomatinio ir ekonominio spaudimo Taivanui“, nurodoma departamento paskelbtame pranešime.

Valstybės departamentas taip pat pažymėjo, kad pirmadienį rengiamas susitikimas „dviejų valstybių lyderiams atveria galimybę aptarti tai, kaip atsakingai valdyti Jungtinių Valstijų ir Kinijos Liaudies Respublikos tarpusavio konkurenciją kartu bendradarbiaujant tose srityse, kuriose šalių interesai sutampa“.

J. Bideno ir Xi Jinpingo virtualus susitikimas įvyks pirmadienio vakare Vašingtono laiku.

Penktadienį A. Blinkenas ir Wang Yi aptarė pasirengimą dviejų valstybių vadovų virtualiam susitikimui ir JAV valstybės sekretorius pranešė, jog per tą pokalbį paragino „Pekiną pradėti prasmingą dialogą, kuriame būtų siekiama su Taivanu susijusius klausimus spręsti taikiai ir taip, kad tai derėtų su Taivano žmonių norais ir interesais“.

Tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų tvyro įtampa dėl virtinės nesutarimų, ypač dėl Taivano – autonominės, demokratiškai valdomos salos, kurią Kinija laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Pastaruoju metu Kinija vis garsiau žvangina ginklais aplink šią salą: kinų naikintuvai ir bombonešiai, galintys gabenti branduolinį ginklą, nuolat pažeidinėja Taivano oro gynybos zoną. Spalio pradžioje, Kinijai minint Liaudies Respublikos įkūrimo metines, Pekinas pasiuntė prie Taivano rekordiškai daug karinių orlaivių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.