Ukraina pasienyje su Baltarusija gali paskelbti nepaprastąją padėtį JAV ir Prancūzija aptarė „susirūpinimą keliančią Rusijos karinę veiklą“ Ukrainoje

Ukrainos vyriausybė svarsto galimybę paskelbti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija dėl besitęsiančios migracijos krizės, sekmadienį pareiškė ukrainiečių vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis.

Ukrainos vyriausybė svarsto galimybę paskelbti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Ukrainos vyriausybė svarsto galimybę paskelbti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 8:06 AM, atnaujinta Nov 15, 2021, 9:42 AM

„Buvo išnagrinėti įvairūs [Ukrainos sienos apsaugos] veiksmų scenarijai, įskaitant nepaprastosios padėties paskelbimą pasienio srityse“, – po pasitarimo su pareigūnais kalbėjo D. Monastyrskis.

Pasak jo, „strateginis Ukrainos tikslas ateinantiems dvejiems metams yra valstybės sienos statybos, kurioms numatytos lėšos 2022 metų biudžete“.

Ministras pridūrė, kad į pasienį su Baltarusija neplanuojama siųsti karių.

JAV ir Prancūzija aptarė „susirūpinimą keliančią Rusijos karinę veiklą“ Ukrainoje

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pasikalbėjo su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Jeanu-Yves'u Le Drianu apie „susirūpinimą keliančią“ Rusijos karinę veiklą „Ukrainoje ir netoli jos“, vėlai sekmadienį pranešė vienas amerikiečių pareigūnas.

Abu diplomatijos vadovai aptarė „pranešimus apie susirūpinimą keliančią Rusijos karinę veiklą Ukrainoje ir netoli jos, taip pat jų tvirtą įsipareigojimą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, sakoma JAV Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o pranešime.

Anot N. Price'o, per šeštadienį įvykusį pokalbį A. Blinken ir J.-Y. Le Drianas taip pat aptarė „bendras pastangas sprendžiant Irano branduolinės programos klausimą“.

Kijevą palaikančios Vakarų šalys yra vis labiau susirūpinusios dėl pastarojo meto Rusijos pajėgų manevrų prie sienos su Ukraina.

Ukrainos pajėgos kovoja su Kremliaus remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis rusenantis konfliktas prasidėjo Rusijai 2014 metais aneksavus Krymo pusiasalį.

Kijevas pranešė, kad penktadienį du ukrainiečių kariai žuvo Donbase detonavus sprogstamajam užtaisui, o socialiniuose tinkluose skelbiamuose vaizdo įrašuose matyti, kaip Rusija perkelia karius, tankus ir raketas Ukrainos sienos link.

Šių metų pradžioje suintensyvėjus smurtui Rusija pavasarį prie Ukrainos sienų buvo sutelkusi apie 100 tūkst. karių, todėl kilo susirūpinimas, kad konfliktas gali smarkiai eskaluotis.

Vėliau Maskva paskelbė pajėgas atitraukianti, bet Kijevas ir Vašingtonas tąsyk teigė, kad atitraukimas buvo riboto masto.

Konfliktas Rytų Ukrainoje pareikalavo jau daugiau nei 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant karius ir ginklus separatistams palaikyti. Maskva tokius kaltinimus atmeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.