Armėnija praneša apie karius, žuvusius per susirėmimus prie Azerbaidžano sienos

Armėnija antradienį pranešė, kad per susirėmimus pasienyje su Azerbaidžano pajėgomis žuvo jos karių ir buvo prarasta teritorijų, vėl augant įtampai praėjus metams po šių kaimynių karo dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Armėnija praneša apie karius, žuvusius per susirėmimus prie Azerbaidžano sienos.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Armėnija praneša apie karius, žuvusius per susirėmimus prie Azerbaidžano sienos.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 4:17 PM, atnaujinta Nov 16, 2021, 5:08 PM

Šešių savaičių ginkluotas konfliktas dėl Kalnų Karabacho kontrolės pareikalavo per 6,5 tūkst. gyvybių ir pernai lapkritį baigėsi paliaubomis, kurioms tarpininkavo Rusija.

Pagal ugnies nutraukimo susitarimą Armėnija perdavė Azerbaidžanui daug dešimtmečius kontroliuotų teritorijų.

„Per kovas, kilusias po azerbaidžaniečių pajėgų atakos“, žuvo ar buvo sužeista kažkiek armėnų karių, paskelbė Armėnijos gynybos ministerija.

Ji nurodė, kad žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičiai tikrinami, be to, pranešė, kad Armėnija „prarado dviejų karinių pozicijų kontrolę“.

Anksčiau antradienį abi nesutaikomos priešininkės apkaltino viena kitą pradėjus kovas prie bendros sienos.

„Armėnijos kariai atakavo azerbaidžaniečių pozicijas Kelbečero ir Lačino rajonuose“, – sakoma Azerbaidžano gynybos ministerijos pranešime. Jame priduriama, kad du azerbaidžaniečių kariai buvo sužeisti.

Pasak ministerijos, Azerbaidžano kairiai „sustabdė priešo veržimąsi, apsupo ir sulaikė armėnų karių“.

Tuo metu Armėnijos gynybos ministerija nurodė, kad Azerbaidžano pajėgos bandė „prasiveržti“ per sieną, bet buvo atremtos.

Kreipėsi į Maskvą

Armėnija dėl šių įvykių kreipėsi į Rusiją, prašydama padėti apsaugoti šalies teritorinį vientisumą „remiantis galiojančiu 1997 metų šalių susitarimu“.

„Kadangi Azerbaidžanas įvykdė suverenios Armėnijos teritorijos puolimą, mes kreipiamės į Rusiją, prašydami apsaugoti Armėnijos teritorinį vientisumą remiantis galiojančiu 1997 metų šalių susitarimu ir abipusių įsipareigojimų įgyvendinimu pagal egzistuojantį susitarimą“, – sakė Armėnijos Saugumo Tarybos sekretorius Armenas Grigorianas.

Nuo praėjusių metų karo Armėnija ir Azerbaidžanas kartais praneša apie susišaudymus prie bendros sienos, pakurstydami nuogąstavimus, kad jų teritorinis ginčas gali vėl įsiplieksti.

Armėnija ir Azerbaidžanas skelbia, kad padėtis jų pasienyje lieka įtempta, antradienio vakarą toliau vyko susirėmimai.

Sekmadienį abi valstybės apkaltino viena kitą pradėjus šaudyti prie bendros sienos netoli Kalnų Karabacho.

Šeštadienį Kalnų Karabacho pareigūnai paskelbė, kad vienintelis kelias, jungiantis Armėniją su šiuo separatistiniu anklavu – Lačino koridorius – buvo trumpam uždarytas dėl incidento tarp abiejų šalių.

Kalnų Karabacho etninių armėnų separatistai atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991-aisiais byrant Sovietų Sąjungai. Per tuomet kilusį konfliktą žuvo apie 30 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.