E.Raisi: Iranas „visiškai rimtai“ nusiteikęs dėl branduolinių derybų

Iranas yra „visiškai rimtai“ nusiteikęs dėl vėliau šį mėnesį numatomo branduolinių derybų starto, antradienį telefonu kalbėdamasis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pareiškė šios šalies vadovas Ebrahimas Raisi.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Irano prezidentas Ebrahimas Raisi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 5:06 PM

„Irano Islamo Respublika yra visiškai rimtai nusiteikusi dėl derybų ir esame lygiai taip pat rimtai nusiteikę dėl mūsų žmonių teisės į sankcijų atšaukimą“, – Irano prezidentūros tinklalapyje paskelbtame pranešime cituojamas E. Raisi.

Tokie jo komentarai skelbiami praėjus dienai po to, kai Teheranas pakvietė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovą Rafaelį Grossi apsilankyti Irane ir susitikti su šalies užsienio reikalų ministru, Jungtinių Tautų (JT) agentūros pareigūnui išreiškus nerimą dėl kontakto su Irano pareigūnais stygiaus.

Nuo E. Raisi išrinkimo Irano prezidentu šių metų birželį įstrigusias branduolines derybas ketinama atnaujinti lapkričio 29 d. Vienoje. Jomis siekiama atgaivinti 2015 m. susitarimą, kuriuo Teheranui buvo pasiūlyta palengvinti sankcijas mainais į šalies branduolinės veiklos ribojimus. Tačiau jis liko kyboti ant plauko, kai 2018 m. iš jo vienašališkai pasitraukė prezidento Donaldo Trumpo vadovaujamos JAV.

Derybose Vienoje dalyvaus kitos susitarimo šalys Rusija, Kinija, Vokietija, Jungtinė Karalystė (JK), Prancūzija bei Europos derybininkas Enrique Mora. Taip pat numatomas netiesioginis JAV dalyvavimas.

Anot Kremliaus pranešimo, kalbėdamasis su Irano prezidentu V. Putinas pareiškė besitikįs, kad „lapkritį numatomos derybos bus konstruktyvios“.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas anksčiau šį mėnesį per pokalbį telefonu su savo kolega iš Rusijos Sergejumi Lavrovu paragino Vakarus derybose nekelti Teheranui „pernelyg didelių reikalavimų“.

Rugsėjį S. Lavrovas paragino JAV „aktyviau dalyvauti“ siekiant įstrigusių derybų atnaujinimo ir sukritikavo Iranui taikomas sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.