EVT pirmininkas ragina Armėniją ir Azerbaidžaną visiškai nutraukti ugnį

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'as Michelis po naujų susirėmimų tarp Armėnijos ir Azerbaidžano paragino šių nesutaikomų priešininkių lyderius „visiškai nutraukti ugnį“.

Charles'as Michelis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Charles'as Michelis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-16 17:56

„Raginu skubiai deeskaluoti [padėtį] ir visiškai nutraukti ugnį. Regione sunki padėtis: Europos Sąjunga yra įsipareigojusi su partneriais siekti nesutarimų išsprendimo dėl klestinčio ir stabilaus Pietų Kaukazo“, – antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Ch. Michelis sakė pasikalbėjęs su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu ir Armėnijos premjeru Nikolu Pašinianu.

Padėtis Armėnijos Siuniko srityje prie Azerbaidžano sienos komplikavosi šeštadienį. Tuomet Armėnijos Gynybos ministerija pranešė, kad Azerbaidžano kariškiai pabandė surengti puolimą, bet buvo sustabdyti. Ministerija nurodė, kad tarpininkaujant Rusijai vyko derybos dėl padėties sureguliavimo.

Pirmadienį N. Pašinianas per Saugumo tarybos posėdį pareiškė, kad azerbaidžaniečių pajėgos įsiveržė į šalį. Armėnijos Generalinė prokuratūra pranešė, kad Azerbaidžano kariškiai kirto sieną ties Sisiano miestu pietinėje Siuniko srityje.

Armėnijos teigimu, Baku didina spaudimą Jerevanui siekdamas suformuoti vadinamąjį Zangezūro koridorių iš Azerbaidžano į Nachičevanės Autonominę Respubliką per Armėnijos Siuniko srities teritoriją.

Jerevanas antradienį pranešė apie 15 žuvusių armėnų karių ir apie 12 į nelaisvę paimtų karių.

Tuo metu Azerbaidžano Užsienio reikalų ministerija padidėjusią įtampą prie sienos su Armėnija pavadino Jerevano politikos pasekme.

„Pabrėžiame, kad įtampa regione – [tai] dar viena karinė ir politinė Armėnijos provokacija. Pagrindinė atsakomybė už dabartinę įtampą tenka tiesiogiai Armėnijos karinei ir politinei vadovybei“, – sakoma ministerijos antradienio pareiškime.

I. Aliyevas savo ruožtu pabrėžė, kad Azerbaidžano pusėje irgi yra sužeistųjų, ir pažymėjo, kad Azerbaidžanas „davė adekvatų atsaką į Armėnijos veiksmus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.