Minskas: lenkų specialiosios priemonės prieš migrantus – smurtas kitos šalies teritorijoje

Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas inicijuoja incidento, kai prieš migrantus prie sienos su Lenkija buvo panaudotos specialiosios priemonės, tyrimą, naujienų agentūrai „Interfax“ antradienį nurodė komiteto spaudos tarnyba.

Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 3:31 PM

„Užfiksuota, kad lenkų jėgos struktūrų nariai panaudojo specialiąsias priemones ir amuniciją prieš neginkluotus žmones baltarusių pusėje. Tai vertinama... kaip smurtiniai veiksmai prieš asmenis, esančius kitos šalies teritorijoje. Baltarusiai inicijuoja šio incidento tyrimą“, – nurodė Valstybinis sienos apsaugos komitetas.

Komiteto teigimu, antradienio vidurdienį padėtis prie laikinos migrantų buvimo vietos šalia Brūzgų sienos perėjos komplikavosi. „Kai kurie užsieniečių vyrai, įvaryti į neviltį dėl nepakeliamų sąlygų, kuriomis jie ir jų šeimos buvo pastarosiomis paromis, pabandė prasiveržti į Lenkijos teritoriją... Jie metėsi prie užtvarų... ir pabandė jas išardyti“, – sakoma pranešime.

Jame nurodoma, kad „faktiškai tvora yra Lenkijos teritorijoje, todėl baltarusių pasieniečiai neturi teisėtos teisės prie jos artintis“.

„Kad atstumtų migrantus, lenkai panaudojo ašarines dujas. Tai dar labiau supykdė pabėgėlius, jie ėmė svaidyti į jėgos struktūrų atstovus akmenis, lazdas, bet ką, kas kritiniu momentu papuldavo po ranka, įskaitant avalynę. Lenkai atsakydami nukreipė į beginklius pabėgėlius vandens patrankos čiurkšles ir panaudojo garsines granatas“, – nurodė Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas.

Anksčiau antradienį migrantai pabandė prasiveržti pro Lenkijos sieną Brūzgų-Kuznicos sienos perėjos rajone – laužė užtvaras ir svaidė akmenis į lenkų pareigūnus. Šie atsakydami panaudojo ašarines dujas, garsines granatas, vandens patranką.

Lenkijos Gynybos ministerija pranešė, kad migrantai elgėsi „labai agresyviai“, puolė lenkų karius, svaidė į juos akmenis, pabandė nugriauti užtvaras ir prasiveržti į Lenkiją. Lenkijos saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas, kad sulaikytų „migrantų agresiją“.

„Migrantus garsinėmis granatomis aprūpino baltarusių tarnybos. Jie svaidė jas į lenkų eilinius ir karininkus“, – sakoma Lenkijos ministerijos pranešime.

Panaudojus specialiąsias priemones padėtis prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos normalizavosi.

„Įtampa slūgsta. Žmonės pamažu grįžtą į stovyklą“, – skelbė Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Padėtis prie Europos Sąjungos ir Baltarusijos sienos pastarosiomis dienomis yra ypač sudėtinga. Lenkų pareigūnai šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu.

Lietuva, Lenkija ir Latvija pastaraisiais mėnesiais fiksuoja padidėjusį migrantų, atvykstančių iš Artimųjų Rytų, Afrikos ir kitų regionų ir mėginančių per Baltarusiją neteisėtai patekti į ES, srautus.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.