S. Lavrovas: Rusija visokeriopai mėgina išspręsti krizę Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pareiškė, kad Rusija imasi visų įmanomų priemonių migracijos krizei Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje išspręsti.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 3:08 PM, atnaujinta Nov 17, 2021, 8:34 AM

„Darome viską, kad padėtume sureguliuoti šią krizę. Kelių Europos Sąjungos šalių, įskaitant Vokietiją ir Prancūziją, atstovai kreipėsi į prezidentą [Vladimirą] Putiną. Mūsų prašoma padėti ir esame pasirengę tai padaryti“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Pasak ministro, norint išspręsti krizę, visų pirma reikėtų užmegzti tiesioginį Minsko ir Briuselio dialogą.

„Gerai, kad pagaliau įvyko Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir prezidento Lukašenkos pokalbis. Kaip suprantu, buvo sutarta – žinoma, nežinau detalių – kad bus tęsiami kontaktai siekiant rasti sprendimus. Labai tikiuosi, kad sveikas protas nugalės anapus sienos, Lenkijos pusėje“, – pareiškė S. Lavrovas.

Jo teigimu, lenkų kariuomenės veiksmai pasienyje pažeidžia „visas įmanomas humanitarinės teisės normas“.

Tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų, jau daugiau kaip savaitę yra įstrigę stovykloje prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos. Antradienį ten kilo naujų neramumų – migrantai mėgino veržtis per pjaunančių vielų užtvarą, svaidė į lenkų saugumo tarnybų pareigūnus akmenis ir įvairius kitus daiktus, o Lenkijos tarnybos atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis.

Briuselis žada skelbti naujas sankcijas Aliaksandro Lukašenkos režimui, kurį kaltina apgaulingais pažadais prisiviliojus migrantus į savo šalį ir siunčiant juos veržtis per ES išorinę sieną. Minskas tokius kaltinimus neigia.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį sutarė išplėsti jau taikomas sankcijas A. Lukašenkos režimui. Nuspręsta, kad dabar bus baudžiami ir asmenys ar bendrovės, jei bus nustatyta, kad jie skatino neteisėtai kirsti ES sienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.