Jerevanas: per pasienio susirėmimus su Azerbaidžanu vienas Armėnijos karys žuvo, 24 dingo

Vienas Armėnijos karys žuvo, 13 buvo paimti į nelaisvę, o dar 24 laikomi dingusiais po antradienį įsiplieskusių pasienio susirėmimų su Azerbaidžano pajėgomis, pranešė armėnų Gynybos ministerija.

Vienas Armėnijos karys žuvo, 13 buvo paimti į nelaisvę, o dar 24 laikomi dingusiais po antradienį įsiplieskusių pasienio susirėmimų su Azerbaidžano pajėgomis, pranešė armėnų Gynybos ministerija.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Vienas Armėnijos karys žuvo, 13 buvo paimti į nelaisvę, o dar 24 laikomi dingusiais po antradienį įsiplieskusių pasienio susirėmimų su Azerbaidžano pajėgomis, pranešė armėnų Gynybos ministerija.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 10:44 AM

„Armėnijos pusėje – vienas žuvęs, 13 į nelaisvę paimtų kariškių. Per kovos veiksmus nutrūko ryšys su 24 kariai, jų likimas šiuo metu nežinomas. Vyksta dingusių karių intensyvios paieškos“, – sakoma trečiadienį paskelbtame Gynybos ministerijos pranešime.

„Dvi Armėnijos ginkluotųjų pajėgų pozicijos perėjo į Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų kontrolę“, – pridūrė ministerija.

Pranešime sakoma, kad tarpininkaujant Rusijai vyksta derybos dėl padėties deeskalavimo ir į nelaisvę paimtų kariškių grąžinimo.

Padėtis Armėnijos Siuniko srityje prie Azerbaidžano sienos komplikavosi šeštadienį. Tuomet Armėnijos gynybos ministerija pranešė, kad Azerbaidžano kariškiai pabandė surengti puolimą, bet buvo sustabdyti. Ministerija nurodė, kad tarpininkaujant Rusijai vyko derybos dėl padėties sureguliavimo.

Pirmadienį Armėnijos prezidentas Nikolas Pašinianas per Saugumo tarybos posėdį pareiškė, kad azerbaidžaniečių pajėgos įsiveržė į šalį. Armėnijos Generalinė prokuratūra pranešė, kad Azerbaidžano kariškiai kirto sieną ties Sisiano miestu pietinėje Siuniko srityje.

Armėnijos teigimu, Baku didina spaudimą Jerevanui siekdamas suformuoti vadinamąjį Zangezūro koridorių iš Azerbaidžano į Nachičevanės Autonominę Respubliką per Armėnijos Siuniko srities teritoriją.

Antradienį prie abiejų nesutaikomų priešininkių bendros sienos įsiplieskus naujoms kautynėms Jerevanas ir Baku kaltino vienas kitą. Vėliau tą pačią dieną buvo pranešta, kad tarpininkaujant Rusijai Armėnijos ir Azerbaidžano pasienyje buvo paskelbtos paliaubos.

Trečiadienį paskelbtame Armėnijos gynybos ministerijos pranešime sakoma, kad šiuo metu padėtis prie rytinės sienos išlieka gana rami ir kad paliaubų susitarimo daugiausiai laikomas.

Tuo metu Azerbaidžano gynybos ministerija trečiadienį pranešė per naujausius susirėmimus netekusi septynių karių, įskaitant vieną karininką, ir paskelbė žuvusiųjų sąrašą.

Baku duomenimis, per kautynes dar 10 azerbaidžaniečių karių buvo sužeisti.

Azerbaidžano gynybos ministerija patvirtino, kad antradienį vakare padėtis prie sienos su Armėnija stabilizavosi.

Pernai įsiplieskęs šešių savaičių Azerbaidžano ir Armėnijos remiamų pajėgų ginkluotas konfliktas dėl ginčijamo Kalnų Karabacho kontrolės pareikalavo per 6,5 tūkst. gyvybių ir pernai lapkritį baigėsi paliaubomis, kurioms tarpininkavo Rusija.

Pagal ugnies nutraukimo susitarimą Armėnija perdavė Azerbaidžanui daug dešimtmečius kontroliuotų teritorijų.

Nuo praėjusių metų karo abi nesutaikomos priešininkės kartais praneša apie susišaudymus prie bendros sienos, pakurstydamos nuogąstavimus, kad jų teritorinis ginčas gali vėl įsiplieksti.

Sekmadienį abi valstybės apkaltino viena kitą pradėjus šaudyti prie bendros sienos netoli Kalnų Karabacho.

Šeštadienį Kalnų Karabacho pareigūnai paskelbė, kad vienintelis kelias, jungiantis Armėniją su šiuo separatistiniu anklavu – Lačino koridorius – buvo trumpam uždarytas dėl incidento tarp abiejų šalių.

Kalnų Karabacho etninių armėnų separatistai atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991-aisiais byrant Sovietų Sąjungai. Per tuomet kilusį konfliktą žuvo apie 30 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.