A. Merkel ir M. Morawieckis telefonu aptarė padėtį prie ES išorės sienos

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis telefonu kalbėjosi apie padėtį prie ES išorės sienos su Baltarusija.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 8:52 AM, atnaujinta Nov 18, 2021, 8:56 AM

Abu vyriausybių vadovai aptarė „glaudų Vokietijos ir Lenkijos veiksmų koordinavimą dėl nerimą keliančios situacijos pasienyje“, trečiadienio vakarą pranešė Vokietijos vyriausybė. A. Merkel per pokalbį pabrėžė „visišką solidarumą su Lenkija“.

M.Morawieckis anksčiau teigė, kad baiminasi konflikto su Baltarusija eskalacijos.

„Situacija šiuo metu stabili, tačiau ji tampa vis grėsmingesnė“, – sakė jis Vokietijos laikraščiui „Bild“. „Tikiuosi, kad visi išlaikys nervus“, – pridūrė premjeras.

„Baltarusių pajėgos provokuoja vis aiškiau, – interviu kalbėjo M. Morawieckis. – Tikiuosi, kad jie nežengs per toli. Nes mes, lenkai, tvirtai pasiryžę ginti savo sieną visomis priemonėmis. Rytinę Europos ir NATO sieną“.

Atsakydamas į klausimą, ar gresia karas, M. Morawieckis teigė: „Negalime atmesti jokios galimybės“. Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „akivaizdžiai laikosi strategijos, kuria siekia sutrikdyti, destabilizuoti Vakarus“. Ką jie dar planuoja, „mes nežinome“. Gali būti, „kad krizė pasienyje tik turi nukreipti dėmesį nuo naujų karinių atakų, kurioms V. Putinas ruošiasi Ukrainoje“, – tęsė premjeras.

Kartu jis pareiškė tikįs, „kad tarptautinis spaudimas pasiteisins ir kad 20 000 migrantų, kurie dabar yra Baltarusijoje, skaičius nedidės“. „Jei srautai bus sustabdyti, ES galėtų padėti grąžinti žmones į jų gimtąsias šalis“, – sakė M. Morawieckis.

Jis šiame kontekste įspėjo ir dėl naujos pabėgėlių krizės Europoje.

„Jei nesugebėsime dabar sulaikyti tūkstančių migrantų, tai netrukus bus šimtai tūkstančių, vykstančių Europos kryptimi, – įspėjo M. Morawieckis. – Jei ryžtingai nesaugosime ir neginsime savo sienų Europoje, šimtai milijonų iš Afrikos ar Vidurio Rytų mėgins patekti į Europą ir ypač – į Vokietiją“.

Lenkija esą šiuo metu prie pasienio su Baltarusija užtvarų įrodo, kad įmanoma efektyviai saugoti sienas. „Esame susitelkę prie mūsų sienos. Ir beveik niekas nepraeina, nors kiekvieną naktį ir dieną mėgina tūkstančiai. Tai rodo: įmanoma efektyviai saugoti savo sienas. Ir kaip suvereni valstybė turime tai garantuoti. Tas pats galioja Europai: turime daryti viską, kad apsaugotume savo sienas Viduržemio jūroje ir rytuose nuo imigracijos“, – kalbėjo lenkų vyriausybės vadovas.

Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje jau kurį laiką susitelkę tūkstančiai migrantų. Europa kaltina Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką organizuotai gabenant pabėgėlius iš krizės regionų prie ES išorės sienos. Manoma, kad taip jis keršija už sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.