Minskas: 2 tūkst. migrantų praleido naktį logistikos centro angare

Maždaug 2 tūkst. migrantų, kurie spaudžiant šalčiui yra įstrigę Baltarusijos pasienyje su Lenkija, praleido naktį logistikos centre, kai jų įrengtą stovyklą likvidavo pasieniečiai, penktadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

 Baltarusijos pasienyje su Lenkija ištuštėjo migrantų stovykla.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos pasienyje su Lenkija ištuštėjo migrantų stovykla.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos pasienyje su Lenkija ištuštėjo migrantų stovykla.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos pasienyje su Lenkija ištuštėjo migrantų stovykla.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 19, 2021, 7:00 AM, atnaujinta Nov 19, 2021, 11:40 AM

Tūkstančiai migrantų, daugiausia Irako kurdai, pastaraisiais mėnesiais bandė patekti į Europos Sąjungą iš Baltarusijos. Vakarai kaltina Aliaksandrą Lukašenką sąmoningai pakursčius migrantų krizę pasienyje keršijant už Bendrijos sankcijas jo režimui. Minskas šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas ketvirtadienį pranešė, kad migrantų įrengta laikina stovykla, kurioje daug dienų praleido 2 tūkst. žmonių, buvo ištuštinta. Žmonės buvo perkelti į didžiulį angarą, esantį netoli sienos.

Dar daugiau nei tūkstantis migrantų čia buvo perkelti antradienio vakarą.

BelTA penktadienį paskelbė nuotraukų, kuriose matyti angare ant čiužinių gulintys migrantai. Savo pranešime agentūra pabrėžė, jog „keliems iš jų tai buvo pirma šilta naktis“.

Minskas ketvirtadienį pranešė, kad šiuo metu Baltarusijos teritorijoje yra apie 7 tūkst. migrantų.

A. Lukašenkos atstovė Natalia Eismant sakė, kad Minskas prisiima atsakomybę maždaug 5 tūkst. tų migrantų grąžinti namo, jeigu jie norės išvykti. Ji taip pat tvirtino, kad likusiems 2 tūkst. migrantų ES sukurs „humanitarinį koridorių“ pasiekti Vokietiją.

Tačiau Vokietija suskubo paneigti šį pareiškimą, o BelTA penktadienį pranešė, jog migrantai vis dar tikisi patekti į ES, užuot keliavę namo.

Ketvirtadienį šimtai irakiečių, kuriems nepavyko iš Baltarusijos patekti į ES, sugrįžo namo pirmuoju repatriacijos skrydžiu, organizuotu Bagdado.

Oro bendrovės „Iraqi Airways“ lėktuvas iš Baltarusijos parskraidino namo 431 žmogų.

A. Lukašenka ir jo sąjungininkas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atmeta kaltinimus, esą Baltarusija sąmoningai pakurstė migrantų krizę, ir kritikuoja Lenkiją, kad ši nepriima migrantų.

Baltarusijos tyrimų komiteto vadovas Dzmitras Hаra savo ruožtu penktadienį nurodė, kad šalyje jau 65 asmenys buvo pripažinti nukentėjusiais baudžiamojoje byloje dėl nusikaltimo žmonijos saugumui, iškeltoje dėl Lenkijos tarnybų veiksmų.

„Kaip man buvo pranešta, iki šio ryto apklausti ir pripažinti nukentėjusiais nuo neteisėtų veiksmų 65 asmenys“, – sakė Dz. Hara, kurį cituoja BelTA.

Lapkričio 17 dieną Baltarusijos tyrimų komitetas pranešė, kad dėl įvykių Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje iškėlė baudžiamąją bylą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl nusikaltimo žmonijos saugumui.

Šis tyrimas susijęs su antradienio įvykiais, kai Lenkijos saugumo pajėgos ašarinėmis dujomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis mėgino vaikyti migrantus, svaidžiusius akmenis į pareigūnus. Lenkijos policija pranešė, kad per susirėmimus buvo sužeisti devyni policininkai, pasienietis ir karys.

Tuo metu Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pakartojo, kad atsakomybė už krizę pasienyje su Baltarusija tenka Minskui, „stumiančiam migrantus prie sienos, kur vyksta neramumai“.

Lenkijos žiniasklaida skelbia, kad nuo rugpjūčio, kai prasidėjo krizė pasienyje, jau mirė mažiausiai 11 migrantų.

Ketvirtadienį viena lenkų nevyriausybinė organizacija pranešė suradusi sirų porą, praradusią savo vienų metų vaiką, kai ištisą mėnesį nakvojo šalia sienos esančiame miške.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.