Lenkijos sieną saugantiems pareigūnams – ypatingas įvertinimas: įvykius įamžins savo valiutoje

Valstybinio Lenkijos banko (VLB) vadovybė pranešė, jog skubos tvarka išleis monetas bei banknotus, skirtus dabartiniams įvykiams Baltarusijos pasienyje įamžinti. VLB vadovas Adamas Glapinskis pareiškė, jog piniguose bus įamžintas sienos gynėjų pasiaukojimas bei patriotizmas.

Lenkijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2021-11-19 06:12

Spėjama, jog tokia akcija 69 metų A.Glapinskis nori ne tik padidinti metinį VLB pelną, bet ir įsiteikti valdantiesiems, kad šie jį perrinktų naujai šešerių metų kadencijai. Nauji VLB vadovo rinkimai bus rengiami jau už pusmečio.

Lenkijos pasieniečiai ir kariškiai šiuo metu kategoriškai ir be gailesčio visus į šalį iš Baltarusijos prasmukusius migrantus, net mažamečius vaikus, išstumia atgal. Tokius veiksmus kritikuoja humanitarinės organizacijos, Lenkijos opozicija bei Vakarų valstybės, primenančios, jog tai prieštarauja tarptautinėms konvencijoms.

A.Glapinskui ėmus vadovauti VLB, ši neregėtai suaktyvino kolekcionavimui skirtų monetų bei banknotų spausdinimą, ženkliai pakeldama jų kainą ir gerokai padidindama VLB įplaukas. Per metus dabar yra išleidžiama virš dvidešimt skirtingų piniginių kolekcijų, kas VLB pelną padidina apie 25mln. eurų.

Minėtos kolekcijos yra išleidžiamos nedideliu tiražu, todėl kolekcionieriai dažnai stovi naktimis siekdami jas nusipirkti ir tikėdami vėliau brangiau perparduoti. Monetos ir banknotai dažniausiai yra skirti paminėti kokretiems įvykiems ar pagerbti garsius asmenis, tačiau kartais būna tiesiog originaliai išgalvoti ir sulaukia dar didesnio populiarumo.

Vienu geidžiamiausių tapo 19 zlotų nominalo banknotas. Jis buvo pardavinėjamas už 80 zlotų, tačiau kolekcionieriai visas kupiūras išgraibstė per pusvalandį.

Popiežiaus Jono Pauliaus ll gimimo šimtmečiui skirta moneta buvo kvadratinė, o Smolensko aviakatastrofos dešimtmečiui paminėti buvo iškalta tik pusantro tūkstančio paauskuotų monetų serija.

Nors pastarųjų oficiali vertė buvo dvidešimt eurų, tačiau monetas VLB pardavinėjo po 350 eurų. Dar brangiau VLB pardavinėjo dabar egzistuojančių metalinių monetų rinkinį (nuo vieno grošo iki penkių zlotų), kurias iškalė ne iš pigaus metalo, bet iš aukso.

Devynių monetų rinkinys buvo pardavinėjamas už penkis tūkstančius eurų, ir dėl tokio brangumo sukėlė kolekcionierių protestus bei tapo numizmatine retenybe.

Kokiu tiražu bus išleisti ir po kiek bus pardavinėjami banknotai bei monetos, skirtos sienos su Baltarusija gynimui, VLB kol kas neatskleidžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.