A. Lukašenka: ES atsisako tartis dėl migrantų likimo

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga atsisako aptarti 2 tūkst. migrantų, norinčių patekti į Europą ir įstrigusių Baltarusijoje, likimą.

A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-22 11:40, atnaujinta 2021-11-25 08:46

Vakarų vyriausybės kaltina Minską apgaulingais pažadais viliojant atvykėlius, daugiausia iš Artimųjų Rytų, o paskui siunčiant juos veržtis pro Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienas.

A. Lukašenkos režimas tokius kaltinimus atmeta ir kritikuoja migrantų neįsileidžiančias ES šalis.

„Laukiu ES atsakymo dėl 2 tūkst. pabėgėlių“, – pirmadienį baltarusių pareigūnams sakė A. Lukašenka ir pridūrė besitikįs, jog Bendrija įsileis atvykėlius.

„Pasak jų, [Vokietijos kanclerė Angela] Merkel man pažadėjo, jog ši problema bus svarstoma Europos Sąjungos lygiu. Tačiau jie to nedaro“, – pareiškė autoritarinis lyderis; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

A. Lukašenkos teigimu, ES pareigūnai, nepaisydami Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos raginimų, atsisako užmegzti bet kokį kontaktą šiuo klausimu.

„Turėtume reikalauti, kad vokiečiai juos priimtų“, – pareiškė jis.

Anksčiau šį mėnesį baltarusių pasieniečiai išardė laikiną pasienio stovyklą ir perkėlė 2 tūkst. migrantų į netoliese įsikūrusį logistikos centrą.

Praėjusią savaitę A. Lukašenka ir A. Merkel du kartus telefonu aptarė migracijos krizę ir sutiko palaikyti tolesnius ryšius.

Migrantai, kurių daugelis bėga nuo karo ir skurdo, išleidžia tūkstančius eurų už galimybę atvykti į Baltarusiją su turistine viza. Pasiekę sieną, jie susiduria su vargingomis, šaltomis sąlygomis.

Vakarai tvirtina, kad šią krizę dirbtinai sukėlė A. Lukašenka, keršydamas už sankcijas, paskelbtas jo režimui po brutalaus antivyriausybinių protestų malšinimo.

Migrantai sako norintys patekti į Vokietiją per Lenkiją, o baltarusių diktatorius teigia esąs pasirengęs prireikus nusiųsti juos ten lėktuvu.

A. Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad Minskas ruošia dar vieną repatriacijos reisą.

„Stengsimės padaryti viską, ko šie žmonės, pabėgėliai, panorės. Jų norai mums yra įstatymas. Jie nori grįžti į Iraką, Siriją – matote, organizavome skrydį. Jei pavyks surinkti šių žmonių, ruošime dar vieną skrydį mėnesio pabaigoje“, – citavo jį BelTA.

Tačiau valstybės vadovas pabrėžė, kad absoliuti dauguma atvykėlių tebesiekia patekti į ES šalis ir nenori grįžti namo.

„Kalbėsimės su jais, reikalausime, kad jie būtų įleisti į Vokietiją. Juk pagrindinis dalykas jau paaiškėjo: jie ten vyksta ne tik tam, kad normaliai gyventų – nors tai irgi tiesa, jie nori normaliai gyventi – bet ir tam, kad susijungtų su šeimomis“, – tęsė A. Lukašenka.

„Dar kartą atvirai pabrėžiu: visus, kas nori grįžti namo, mes grąžinsime namo. Čia neturime jokių problemų. Kas nori ten nuvykti, vykdysime jų reikalavimus. Jei norite vykti į Vokietiją, Lenkiją – mes jus palaikysime“, – pridūrė jis.

A. Lukašenka perspėja Lenkiją nenutraukti susisiekimo su Baltarusija

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka pirmadienį paragino Lenkiją gerai pagalvoti prieš nutraukiant susisiekimą su Baltarusija, Varšuvai užsiminus apie tokią galimybę.

„Turbūt girdite, kad iš tų laukinių Lenkijos politikų ir vadovų nuolat sklinda grasinimai: „uždarysime sieną, uždarysime geležinkelio pasienio perėją Kuznicoje“, – Minske kalbėjusį valstybės vadovą citavo naujienų agentūra BelTA.

„Šiuo atžvilgiu galiu pasakyti tik tiek: jei uždarys – prašom. Jei taip patogiau, užsidarykite. Tačiau pirmiausia reikėtų pagalvoti, kaip jie bendraus su Rusija, Kinija, apskritai su Rytais. Važiuos per Donbasą, o ten – kieti vyrukai. Jie greitai juos pastatys į vietą“, – pridūrė A. Lukašenka.

Lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis sekmadienį pareiškė, kad dėl migracijos krizės jo vyriausybė yra pasirengusi sugriežtinti sankcijas Baltarusijai, įskaitant sienos kirtimo punktų uždarymą, kad būtų sustabdytas krovinių gabenimas per kaimyninę šalį.

Lenkija akis į akį susidūrė su naujo tipo karu, kuriame kaip ginklai naudojami ir migrantai, ir melaginga informacija. Žmonės iš Artimųjų Rytų naudojami kaip gyvasis skydas, dirbtinai išpučiama energetinė krizė. Tai hibridinis karas, spaudimas rytinei ES sienai auga“, – Taline sakė M. Morawieckis.

Jam ypač nerimą kelia situacija pasienyje su Baltarusija, kur, anot Lenkijos premjero, „baltarusių kariuomenės veikla gali lemti situacijos paaštrėjimą“.

„Esame pasirengę viskam. Esame pasirengę ir sankcijų griežtinimui, sienos kirtimo punktų uždarymui, kad nebūtų galimybės gabenti tranzitinius krovinius“, – pabrėžė M. Morawieckis.

Anot jo, Baltarusijos valdžia vis dar trukdo pasienyje esantiems Irako ir kitų Artimųjų Rytų šalių piliečiams grįžti į tėvynę, o kariškiai ragina peiliais pulti Lenkijos pasieniečius.

„Vis dažniau galvojame apie griežtesnių sankcijų įvedimą, galvojame apie tai, kad privalome uždaryti sieną su Baltarusija iš Lenkijos pusės. Tačiau tuo pat metu turime tam tikras taisykles ir turime eiti į priekį, griežtindami savo sankcijas etapais, norime suteikti Lukašenkai galimybę organizuoti žmonių sugrįžimą“, – sakė Lenkijos vyriausybės vadovas.

Vakarai kaltina Baltarusiją apgaulingais pažadais viliojant tūkstančius migrantų – daugiausia Irako kurdus – prie sienos, tokiu būdu keršijant ES už sankcijas, paskelbtas Minsko režimui dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusija tai neigia ir kritikuoja migrantų neįsileidžiančią ES.

M. Morawieckis dėl padėties pasienyje su Baltarusija paprašė sušaukti Višegrado šalių susitikimą

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis paprašė sušaukti Višegrado grupės šalių (Čekijos, Lenkijos, Slovakijos ir Vengrijos) susitikimą, kuriame bus aptarta situacija Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

Tai pirmadienį rytinėje televizijos kanalo „Polsat“ laidoje pareiškė Lenkijos Vyriausybės atstovas spaudai Piotras Mülleris.

„Rytoj Budapešte įvyks Višegrado grupės susitikimas. Premjeras paprašė Višegrado grupę susirinkti dėl susiklosčiusios geopolitinės situacijos. Šią savaitę M. Morawieckis lankysis dar keliose šalyse“, – informavo jis. „Mes pradedame nuo mūsų regiono šalių, kurioms geopolitiniai padariniai kelia didžiausią grėsmę“, – pridūrė P. Mülleris.

Sekmadienį Lenkijos ministras pirmininkas M. Morawieckis lankėsi Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, kur aptarė migracijos krizę pasienyje su Baltarusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.