Haityje paleisti du iš 17 pagrobtų užsieniečių

Du iš 17 Šiaurės Amerikos šalių piliečių, spalio viduryje pagrobtų vienos Haičio gaujos, buvo paleisti, sekmadienį pranešė su jais susijusi bažnyčia ir nurodė, kad išvaduotųjų „nuotaika gera“.

Krikščionių misionieriai.<br>123rd asociatyvi nuotr.
Krikščionių misionieriai.<br>123rd asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2021, 8:17 AM, atnaujinta Nov 22, 2021, 8:18 AM

„Galima pateikti tik ribotos informacijos, bet galime pranešti, kad du paleisti įkaitai yra saugūs, gerai nusiteikę, jais yra rūpinamasi“, – sakoma JAV įsikūrusios labdaros organizacijos „Christian Aid Ministries“ tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Grupė misionierių ir jų šeimų narių, iš viso 16 JAV piliečių ir vienas kanadietis, buvo pagrobti spalio 16 dieną, kai važiavo po apsilankymo vienoje našlaičių prieglaudoje, veikiančioje į rytus nuo sostinės Port o Prenso, vienos iš galingiausių nusikalstamų Haičio gaujų kontroliuojamoje teritorijoje.

„Christian Aid Ministries“ nurodė, kad tarp įkaitų yra 12 suaugusiųjų, kurių amžius – nuo 18 iki 48 metų, taip pat aštuoni vaikai, kurių amžius – nuo aštuonių mėnesių iki 15 metų.

„Negalime pateikti arba patvirtinti paleistųjų vardų, jų paleidimo priežasčių, iš kur jie kilę arba jų dabartinės vietos“, – nurodė organizacija.

„Džiaugiamės šiuo paleidimu, bet mūsų širdys – su 15 žmonių, kurie tebelaikomi“, – sakoma pranešime.

Jungtinės Valstijos šiuo metu rekomenduoja nevykti į Haitį, ypač dėl pagrobimų, kurių taikiniais dažnai tampa amerikiečiai.

Pagrobėjau už grupės paleidimą reikalavo 17 mln. JAV dolerių (15 mln. eurų) išpirkos, naujienų agentūrai AFP sakė šaltiniai saugumo tarnybose. Sekmadienį „Christian Aid Ministries“ daugiau jokios kitos informacijos šiuo klausimu nepateikė.

Neseniai Haityje įvykdyti pagrobimai atkreipė dėmesį į šalyje stiprėjantį gaujų dominavimą, kurio teisėsaugos tarnybos atrodo neįstengiančios pažaboti.

Žmogaus teisių analizių ir tyrimų centras (CARDH) spalio pabaigoje nurodė, kad nuo sausio Haityje buvo pagrobti mažiausiai 782 žmonės, siekiant gauti už juos išpirką. Per visus 2020 metus šalyje buvo pagrobti 796 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.