Baltijos ir Lenkijos parlamentų vadovai pasmerkė Minsko režimą dėl elgesio su migrantais

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos parlamentų vadovai antradienį viešu pareiškimu pasmerkė Minsko režimą dėl migrantų naudojimo politiniais tikslais.

Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 3:09 PM

„Griežtai smerkiame nuolat Baltarusijos režimo remiamą neteisėtos migracijos instrumentalizavimą, kuris dirbtinai sukuriamas kaip hibridinės operacijos politiniais tikslais dalis, nukreipta prieš Lietuvą, Latviją, Lenkiją, kartu ir visą Europos Sąjungą“, – teigiama pareiškime.

„Raginame tarptautinę bendruomenę, ypač tranzito ir kilmės šalis, griežtai pasipriešinti šiems veiksmams, imtis būtinų veiksmų. Taip pat smerkiame neteisėto Lukašenkos režimo veiksmus, kuriais užkertamas kelias humanitarinei kaimyninių šalių pagalbai migrantams“, – teigia parlamentų pirmininkai.

Anot jų, agresyvūs neteisėto Aliaksandro Lukašenkos režimo veiksmai provokuoja krizę prie ES išorės sienų, kelia grėsmę viso regiono saugumui ir tyčinį pavojų beginklių žmonių gyvybei.

„Tai yra tarptautinės teisės ir politinių įsipareigojimų pažeidimas bei pagrindinių žmogaus teisių nepaisymas“, – teigiama dokumente.

Parlamentų vadovai paragino skubiai įgyvendinti suderintą naujų sankcijų paketą asmenims ir subjektams, prisidedantiems prie neteisėtos migracijos organizavimo.

„Pabrėžiame, kad už padėties prie sienos normalizavimą visiškai atsako neteisėtas Aliaksandro Lukašenkos režimas, o ES ir jos valstybės narės turėtų toliau vadovautis bendrai Europos Vadovų Tarybos ir Užsienio reikalų tarybos priimtais nutarimais ir politine pozicija“, – sako parlamentų vadovai.

Jie pabrėžė, kad ES teisyną reikia skubiai pritaikyti prie naujų realijų, užtikrinant tvirtą ES išorės sienų apsaugą ir numatant veiksmingas neteisėto sienos kirtimo prevencijos priemones.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Lietuva ir kitos ES valstybės kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus keliems tūkstančiams migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.