„Nustebintas“ E. Macronas piktinasi B. Johnsono metodais dėl migrantų krizės B. Johnsonas nesigaili dėl savo viešo pasiūlymo

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį pareiškė buvęs „nustebintas“ Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono pozicijos dėl Lamanšo sąsiaurį kertančių migrantų krizės.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 10:14 AM, atnaujinta Nov 26, 2021, 5:00 PM

Jis pabrėžė, kad valstybių vadovai neturėtų bendrauti per socialinius tinklus.

„Esu nustebintas metodų, tai nerimta. Lyderiai nebendrauja tarpusavyje tokiais klausimais per „Twitter“, viešu laišku“, – sakė E. Macronas.

Paryžius įniršo, kai britų premjeras B. Johnsonas tviteryje paskelbė savo laišką E. Macronui, kuriame teigia, kad Prancūzija turėtų priimti atgal migrantus, atvykusius į Angliją po Lamanšo sąsiauryje anksčiau šią savaitę įvykusios nelaimės, kai bandydami jį perplaukti nuskendo 27 migrantai.

Kiek anksčiau Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas informavo britų vidaus reikalų sekretorę Priti Patel, kad ji nebekviečiama į savaitgalį numatytas derybas dėl migrantų krizės su ministrais iš kitų Europos šalių.

Reaguodamas Londonas pareikalavo, kad Paryžius peržiūrėtų šį sprendimą.

„Ministrai rimtai dirbs, spręsdami rimtus klausimus su rimtais žmonėmis“, – sakė E. Macronas.

„Dėl to šį sekmadienį ministras G. Darmaninas susitiks su kolegomis iš Europos Sąjungos ir Europos Komisijos spręsti šių klausimų. Su britais pagalvosime, kaip veiksmingai bendradarbiauti, kai jie nuspręs elgtis rimtai“, – pridūrė prezidentas.

Borisas Johnsonas nesigaili dėl savo viešo pasiūlymo Prancūzijai

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas nesigaili paskelbęs laišką prancūzų prezidentui Emmanueliui Macronui, kuriame pasiūlė Prancūzijai susigrąžinti Lamanšo sąsiaurį kirtusius migrantus, penktadienį pranešė jo atstovas.

Prancūzija tokį žingsnį pavadino „nepriimtinu“ ir atšaukė sekmadienį Kalė suplanuotą britų ministrės dalyvavimą Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrų susitikime migrantų krizės klausimu.

Per spaudos konferenciją žurnalistų paklaustas, ar B. Johnsonas gailisi parašęs, o paskui socialiniuose tinkluose paskelbęs minėtą laišką Prancūzijos lyderiui, premjero atstovas atsakė: „Ne.“

„Kaip jau sakė pats premjeras, jie su prezidentu Macronu bendrai pripažįsta padėties, su kuria mes susiduriame, rimtumą“, – pareiškė premjero atstovas.

„Iš laiško tono matyti, kad kalbama apie mūsų dabartinio bendradarbiavimo gilinimą ir mūsų abiejų šalių jau atlikto darbo, kurį premjeras įvertino laiške, tęsimą“, – kalbėjo jis.

Anksčiau E. Macronas Romoje vykusiose spaudos konferencijoje sakė, kad jį nustebino“ B.Johnsono „metodai“, kuriuos jis pavadino „nerimtais“.

„Vienas lyderis negali bendrauti su kitu tokiais klausimais tviteryje, paskelbdamas viešą laišką“, – sakė jis.

Tačiau gindamas B. Johnsono sprendimą pasidalinti laišku viešai JK lyderio atstovas sakė, kad britų visuomenė „teisėtai nori žinoti, su kuo mes susiduriame bandydami spręsti šią problemą“.

Įtampa abiejų kaimynių santykiuose dėl virtinės su „Brexitu“ susijusių ginčių yra didžiausia per dešimtmečius. Šis ginčas ją dar labiau padidino.

Aštrėjant nelegalių migrantų krizei anksčiau šią savaitę Lamanšo sąsiauryje nuskendo 27 iš Prancūzijos į Didžiąją Britaniją plaukę migrantai.

Prancūzų ministras atšaukė derybas su britų kolege premjerui paskelbus laišką dėl migrantų

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas penktadienį informavo savo kolegę britę Priti Patel, kad jis atšaukia savaitgalį planuotas jųdviejų derybas, protestuodamas dėl Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono paskelbto laiško dėl migrantų krizės.

Žinutėje, su kurios turiniu susipažino naujienų agentūra AFP, G. Darmaninas P. Patel sakė, kad B. Johnsono laiškas prezidentui Emmanueliui Macronui, kuriame britų premjeras pasiūlė Prancūzijai priimti atgal migrantus, kirtusius Lamanšo sąsiaurį, yra „nusivylimas“.

„Jį paviešinus tapo dar blogiau. Todėl turiu atšaukti sekmadienį Kalė planuotą mūsų susitikimą“, – pridūrė prancūzų ministras.

B. Johnsonas ketvirtadienį paprašė Prancūzijos priimti atgal visus migrantus, kirtusius Lamanšo sąsiaurį.

„Siūlau sudaryti dvišalį readmisijos susitarimą, kad visi nelegalūs migrantai, kertantys Lamanšo sąsiaurį, būtų grąžinti atgal“, – sakė jis.

Toks jo pareiškimas pasirodė po incidento, kai bandydami perplaukti Lamanšo sąsiaurį iš Prancūzijos į Angliją nuskendo mažiausiai 27 migrantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.