Tęsiantis ginčui su Jungtine Karalyste prancūzų žvejai blokavo eismą keliuose uostuose

Prancūzų žvejybos laivų įgulos penktadienį blokavo kelis Prancūzijos uostus ir keltų eismą per Lamanšo sąsiaurį, siekdamos sutrikdyti prekių srautą į Jungtinę Karalystę, tęsiantis ginčui dėl žvejybos licencijų išdavimo po „Brexit“.

Prancūzijos žvejai blokuos eismą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos žvejai blokuos eismą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 5:16 PM

Šie veiksmai dar padidino įtampą tarp abiejų kaimynių, taip pat kaltinančių viena kitą nedėjus pakankamai pastangų, kad užkirstų kelią mažiausiai 27 migrantų žūčiai Lamanše. Ši tragedija įvyko trečiadienį nuskendus jų valčiai netoli Kalė uostamiesčio, judriausio pasaulyje laivybos maršruto banguotose vandenyse.

Prancūzų žvejai pyksta ant britų vyriausybės, nes ji neišduoda daugiau leidimų žvejoti Didžiosios Britanijos vandenyse. Žvejai taip pat kaltina savo pačių valdžią nededant pakankamai pastangų juos apginti.

Žvejybos pramonė ekonomikos požiūriu yra mažareikšmė, tačiau simboliškai ji svarbi tiek Britanijai, tiek Prancūzijai.

Prancūzijos žvejai penktadienį taip pat pradėjo blokuoti į Angliją keliaujantį krovininį transportą nuo įvažiavimo į Lamanšo tunelį.

Pasitelkę kelias dešimtis automobilių ir mikroautobusų, protestuotojai užblokavo įvažiavimą į tunelį iš Prancūzijos pusės ir surengė demonstraciją, turėjusią trukti apie dvi valandas.

Toks eismo blokavimas yra „įspėjamasis šūvis“, Kalė sakė regioninio žvejybos komiteto pirmininkas Olivier Lepretre'as.

„Britai turi galimybę prekiauti Europos rinkoje, o mes negalime patekti į Britanijos vandenis. Tai nėra normalu, britų vyriausybė turi laikytis susitarimo“, – pridūrė jis.

Žvejybos laivų įgulos 9–10 val. vietos (10–11 val. Lietuvos) laiku blokavo įplaukimą į Sen Malo uostą, bet paskui jau pasibaigusios akcijos dalyviai perdavė estafetę protestuotojams Kalė ir Uistrehame, kur tęsiasi demonstracija.

Kalė uoste vidurdienį prasidėjus keltų eismo blokavimui, keleiviniai laivai negalėjo užtikrinti susisiekimo su JK. Per trumpą, bet veiksmingą pusantros valandos trukmės akciją penki žvejybos laivai iš Pajūrio Bulonės blokavo įplaukimą į Kalė uostą.

„Tai simbolinė akcija, bet jeigu ji tęsis, parodysime daugiau dantų“, – prancūzų žiniasklaidai pareiškė O. Lepretre'as.

Žvejai protestuoja norėdami „atsakyti į pašaipų ir žeminantį anglų požiūrį“, – sakė Prancūzijos jūrinės žvejybos nacionalinio komiteto pirmininkas Gerard'as Romiti.

„Nenorime jokių išmokų, tiesiog norime susigrąžinti savo licencijas. JK privalo laikytis susitarimo po „Brexit“. Pernelyg daug žvejų lieka nuošalyje“, – pabrėžė jis.

Tuo metu britų premjero Boriso Johnsono atstovas pareiškė, jog Londonas yra „nusivylęs grasinimais protestų veikla“.

Prieš „Brexit“ Prancūzijos žvejai galėjo žvejoti giliai Britanijos vandenyse. Dabar jie privalo gauti iš britų institucijų specialiąją licenciją, leidžiančią žvejoti tam tikrose akvatorijose. Dauguma prancūzų laivų šiuos dokumentus jau yra gavę. Ginčas tęsiasi dėl vos kelių dešimčių JK neišduotų leidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.