Dėl naujosios COVID-19 atmainos Jungtinėje Karalystėje vėl sugriežtinamos apsaugos priemonės

Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Borisas Johnsonas nurodė grąžinti privalomą kaukės dėvėjimą parduotuvėse ir viešajame transporte, o asmenys, turėję kontaktų su užsikrėtusiais COVID-19 omikron atmaina, jau aptikta JK, privalo izoliuotis, net jei yra pasiskiepiję.

Koronavirusas Jungtinėje Karalystėje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Jungtinėje Karalystėje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2021, 11:13 AM, atnaujinta Nov 29, 2021, 2:49 PM

Visi atvykėliai iš užsienio turės atlikti PGR testą iki antros buvimo JK dienos pabaigos, o ministras pirmininkas pasirengė vėl įvesti koronaviruso plitimo kontrolės priemones, baiminantis, kad naujoji atmaina gali būti nepaveikiama esamų vakcinų.

Ministras pirmininkas sakė, kad „laikinos ir prevencinės“ priemonės bus peržiūrimos po trijų savaičių, o vyriausybės vakcinų ekspertams bus pavesta apsvarstyti, ar reikia taikyti sustiprinamuosius skiepus visiems vyresniems nei 18 metų asmenims.

Apie taisyklių sugriežtinimą šalyje B. Johnsonas paskelbė Dauningo gatvėje surengtoje spaudos konferencijoje po to, kai Notingame ir Brentvude, Esekso grafystėje, buvo nustatyti du omikron atmainos atvejai, abu susiję su kelionėmis į Pietų Afriką.

Jis teigė, kad ši atmaina, kurią Pasaulio sveikatos organizacija priskyrė prie susirūpinimą keliančių atmainų, plinta „labai greitai“, ja gali užsikrėsti du kartus pasiskiepiję asmenys ir ji gali iš dalies sumažinti esamų vakcinų teikiamą apsaugą.

JK vyriausybė teigia, kad privalomas kaukių dėvėjimas Anglijos parduotuvėse ir viešajame transporte bus sugrąžintas kitą savaitę ir taip pat bus taikomas Škotijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje, tačiau nebus reikalaujama dėvėti kaukes užeigose ir restoranuose.

Siekdamas sulėtinti viruso plitimą Jungtinėje Karalystėje, B. Johnsonas teigė, kad visi į JK atvykstantys asmenys iki antros atvykimo dienos pabaigos turi atlikti PGR testą ir izoliuotis, kol gaus neigiamą rezultatą.

Tačiau ministras pirmininkas pažymėjo, kad pasienio kontrolės priemonės gali „tik sumažinti ir atitolinti naujos atmainos atėjimą, o ne visiškai jį sustabdyti“, todėl visi, turėję kontaktų su asmenimis, kuriems įtariamas naujos atmainos atvejis, turės izoliuotis 10 dienų, neatsižvelgiant į jų skiepijimo statusą.

Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija pareiškė, kad ketina taikyti tokius pat pasienio apribojimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.