Iranas sako esąs „tvirtai pasiryžęs“ išgelbėti branduolinę sutartį

Iranas „tvirtai pasiryžęs“ pirmadienį Vienoje atnaujinamose derybose pasiekti susitarimą su galingosiomis šalimis dėl 2015 metais pasirašytos branduolinės sutarties išsaugojimo, nurodė šiitiškos respublikos Užsienio reikalų ministerija.

Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2021, 1:46 PM

„Irano Islamo Respublikos delegacija atvyko į Vieną tvirtai pasiryžusi pasiekti susitarimą ir tikisi vaisingų derybų“, – sakė ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

„Vyriausybė parodė savo ryžtą ir rimtą nusiteikimą, pasiųsdama visiems žinomą kvalifikuotą komandą. Jei kita pusė rodys tokį pat nusiteikimą, būsime teisingame kelyje susitarimui pasiekti“, – vylėsi jis.

Anot vietos žiniasklaidos, Irano delegacija, vadovaujama užsienio reikalų viceministro Ali Bagheri, naujam derybų ratui buvo gerokai išplėsta.

„Jei Jungtinės Valstijos atvyks į Vieną nusiteikusios rasti išeitį iš aklavietės ir išspręsti problemas, dėl kurių nesutarėme per ankstesnius derybų ratus, dialogo kelias neabejotinai bus lengvesnis“, – sakė S. Khatibzadeh.

Pirmadienį atnaujinamose derybose, kurios nevyko nuo birželio, Iranas, Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija toliau ieškos būdų išgelbėti 2015 metais pasirašytą daugiašalę sutartį, pagal kurią šiitiška respublika įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jai taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinama sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Jungtinės Valstijos derybose dalyvaus netiesiogiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.