JAV pašalino Kolumbijos FARC iš teroristinių organizacijų sąrašo

Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė, kad išbraukė Kolumbijos revoliucines ginkluotąsias pajėgas (FARC) iš teroristinių organizacijų sąrašo.

Anthony Blinkenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anthony Blinkenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2021, 10:33 PM

„Valstybės departamentas atšaukia Kolumbijos revoliucinių pajėgų (FARC) priskyrimą užsienio teroristinėms organizacijoms, – sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

JAV vyriausybė apie FARC išbraukimą iš sąrašo užsiminė lapkričio 23 dieną – Kolumbijos vyriausybės ir FARC taikos susitarimo penktųjų metinių išvakarėse. Pagal šį susitarimą dešimtmečius kovojusi FARC nusiginklavo ir buvo išformuota.

FARC į užsienio teroristinių organizacijų sąrašą JAV oficialiai įtraukė 1997 metais. Dešimtmečius trukęs konfliktas kasmet pareikalaudavo tūkstančių gyvybių.

2016 metų lapkričio 24 dieną po derybų Kuboje baimę kėlusi FARC sudėjo ginklus ir pasirašė taikos susitarimą su tuometiniu Kolumbijos prezidentu Juanu Manueliu Santosu.

Tačiau teroristinės organizacijos statusas toliau slėgė buvusius FARC narius, įskaitant tuos, kas dabar yra susibūrę į politinę partiją.

„Sprendimas atšaukti šį pavadinimą nekeičia pozicijos dėl bet kokių kaltinimų ar potencialių kaltinimų Jungtinėse Valstijose buvusiems FARC lyderiams... ir nepašalina Kolumbijos Specialiosios taikos jurisdikcijos (JEP), pripažinusios jų veiksmus nusikaltimais žmoniškumui, sprendimo dėmės“, – sakė A. Blinkenas.

„Tačiau tai padidins Jungtinių Valstijų galimybes geriau remti 2016 metų susitarimo įgyvendinimą“, – pridūrė jis.

Po taikos susitarimo pasirašymo ginklus sudėjo maždaug 13 tūkst. partizanų, o FARC virto mažumos politine partija.

Vis dėlto daugelyje Kolumbijos regionų smurtas nesiliovė. FARC disidentai – daugiau kaip 5 tūkst. jų atmetė susitarimą – toliau kovoja su sukarintomis pajėgomis, sukilėlių grupėmis ir narkotikų kontrabandininkais. Kolumbija yra didžiausia kokaino gamintoja pasaulyje.

A. Blinkenas savo pareiškime paskelbė, kad grupės FARC-EP ir „Segunda Marquetalia“, susiformavusios iš likusių FARC disidentų, buvo įtrauktos į teroristinių organizacijų sąrašą.

„Taip pat įtraukiame... šių organizacijų lyderius“, – sakė jis.

Tai reiškia, kad visas į teroristų sąrašą įtrauktų asmenų turtas bus blokuotas, apie jį bus pranešta JAV Iždo departamento užsieniečių turto kontrolės biurui. Žmonės, prekiaujantys su sąraše esančiais asmenimis, patys gali būti įtraukti į teroristų sąrašus, o taip besielgiančios užsienio finansinės institucijos gali sulaukti sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.