Privati klinika už pinigus imitavo skiepijimą nuo COVID-19

Lenkijos televizija TVN24 atskleidė, kad Krokuvos priemiestyje Zabiežove esanti privati klinika „Masmed“ už pinigus imituoja skiepijimą nuo COVID-19.

Privati klinika už pinigus „imitavo“ skiepijimą nuo COVID-19.<br>SIPA/Scanpix asociatyvi nuotr.
Privati klinika už pinigus „imitavo“ skiepijimą nuo COVID-19.<br>SIPA/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Nov 30, 2021, 1:36 PM, atnaujinta Nov 30, 2021, 3:09 PM

Paaiškėjo, kad sumokėjus nuo 100 iki 200 eurų klinikos seselė klientui liepia atidengti petį, bet į jį nieko nesuleidžia, o tik užklijuoja pleistro gabaliuką. Taip visada yra daroma po skiepo suleidimo, tačiau šiuo atveju tai tik savotiško spektaklio suvaidinimas.

Apgaules demaskavo du žurnalistai, mergina ir vaikinas, sugebėję šiuo stebuklingu būdu minėtoje klinikoje „pasiskiepyti“ ir gauti oficialų patvirtinimą. Turintis tokią pažymą asmuo yra įtraukiamas į paskiepytų asmenų registrą ir gali gauti skaitmeninį COVID-19 pasą.

Žurnalistai gandus apie apgaules išgirdo prieš mėnesį, tačiau tiek laiko jiems užtruko prasiskverbti į antivakserių susivienijimus ir surasti asmenis, tarpininkaujančius aferoje.

Mat skiepijimo spektaklis yra rengiamas tik tiems asmenims, kurie turi konkrečių tarpininkų rekomendacijas. Šiuo atveju tai buvo kelios fizioterapeutės, kosmetologės ir pora verslininkų.

Paaiškėjo ir tai, jog į pasiskiepijusių sąrašą buvo galima patekti ir nesilankant klinikoje, tačiau tokia paslauga kainavo dvigubai daugiau.

Lapkričio mėnesį Lenkijoje iš viso buvo demaskuotos trys įstaigos, išdavinėjusios sufalsifikuotas skiepų nuo COVID-19 pažymas. Mėnesio pradžioje policija išsiaiškino, kad apgaulėmis užsiima dvi Kališo miesto poliklinikos seselės, tokiu būdu sumaniusios pasipelnyti.

Pereitą savaitę Centrinis policijos tyrimų biuras pranešė sulaikęs organizuotą vienuolikos asmenų grupę, išdavinėjusią suklastotus COVID-19 pažymėjimus trijuose šalies regionuose.

Didžiausio atgarsio visgi susilaukė apgaulės „Masmed“ klinikoje, nes paaiškėjo, kad ji apskritai neturėjo leidimo skiepyti žmonių. Nepaisant to, įstaiga sugebėjo savo klientus įrašyti į pasiskiepijusių registrą.

Kilus skandalui premjeras Mateuszas Morawieckis nurodė Vidaus reikalų bei Sveikatos apsaugos ministrams sustiprinti skiepų kontrolę. Premjeras tuo pačiu priminė, jog su COVID-19 pasų klastojimu susiduria dauguma ES valstybių.

Tačiau Lenkijos Seimo opozicija visgi kaltina valdančiąją katalikišką Teisės ir teisingumo partiją (TTP) už tai, kad ši pataikauja rinkėjams ir neįveda griežtų apribojimų nepasiskiepijusiems. Lenkija išlieka viena mažiausiai vakcinuotų šalių ES – viena vakcinos doze čia yra paskiepyta vos 54 proc. žmonių.

Pagal statistiką mažiausiai skiepijasi kaimų bei nedidelių miestelių gyventojai, o būtent jie yra ištikimiausi TTP rinkėjai. Priešingai nei Lietuvoje, lankantis parduotuvėse, restoranuose ar muziejuose, Lenkijoje nereikalaujama COVID-19 paso, o viešajame transporte ar parduotuvėse yra nemažai nedėvinčių kaukių.

„Jei mes įvesim labai griežtus apribojimus ir priversim visus skiepytis, rinkėjai to mums neatleis“ – išsidavė TTP parlamentaras Jerzis Materna. Seimo narys taip pasakė net po to, kai nuo COVID-19 mirė jo žmona.

Prezidentas Andrzejus Duda šį pirmadienį pareiškė – „žinodamas savo tautiečių nusiteikimą, neįsivaizduoju priverstinio skiepijimosi nuo COVID-19 įvedimo“.

Nors su COVID-19 susiję apribojimai Lenkijoje nėra tokie griežti kaip kitose ES šalyse, kai kurie žmonės padirbinėja arba perka suklastotus skiepų pasus siekiant laisvai keliauti ar vykti dirbti į užsienį.

Sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis pranešė, kad nuo gruodžio viešuose renginiuose gali būti užpildyta tik pusė vietų, o bažnyčiose ir sporto salėse vienam žmogui turi tekti ne 10, bet 15 kvadratinių metrų ploto.

Tačiau ministras priminė, jog įstatymai neleidžia renginių dalyvių reikalauti pateikti COVID-19 pasų.

Opozicija tokį ministro pareiškimą laiko absurdišku ir teigia, kad jis iliustruoja ne tik valdančiųjų neryžtingumą kovojant su pandemija, bet labiau už viską – pataikavimą rinkėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.