JAE per E. Macrono vizitą užsakė rekordiškai daug prancūziškų naikintuvų

Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui penktadienį pradėjus kelionę po Persijos įlankos šalis, Jungtiniai Arabų Emyratai pasirašė rekordinę 14 mlrd. eurų vertės sutartį dėl 80 karinių lėktuvų „Rafale“ įsigijimo, taip pat įsipareigojo sudaryti kitų milijardinių sandorių.

Bendra sandorio suma viršija 17 mlrd. eurų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Bendra sandorio suma viršija 17 mlrd. eurų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 5:25 PM, atnaujinta Dec 7, 2021, 12:56 PM

Apie didžiausią visų laikų prancūziškų reaktyvinių lėktuvų tarptautinį užsakymą paskelbta po E. Macrono derybų su Abu Dabio sosto įpėdiniu šeichu Mohammedu bin Zayedu, prasidėjus dviejų dienų trukmės prancūzų lyderio kelionei, taip pat apimančiai vėlesnius vizitus Katare ir Saudo Arabijoje.

Išteklių turtingi JAE, vieni didžiausių Prancūzijos gynybos pramonės klientų, taip pat pasirašė 12 karinių transporto sraigtasparnių „Caracal“ užsakymą.

Bendra sandorio suma viršija 17 mlrd. eurų.

„Prancūzijos veikla regione, aktyvus bendradarbiavimas kovojant su terorizmu ir aiškios mūsų pozicijos leido mums dar labiau suartėti su Jungtiniais Arabų Emyratais“, – Dubajuje pareiškė E. Macronas.

„Ir tuo metu, kai keliami klausimai apie kitus ilgalaikius partnerius, manau, kad tai sustiprina Prancūzijos poziciją“, – pridūrė jis, apibūdindamas savo šalį kaip „tvirtą“ ir „patikimą“ sąjungininkę, „besilaikančią savo įsipareigojimų“.

Abu Dabyje įsikūręs valstybinis fondas „Mubadala“ taip pat įsipareigojo investuoti 8 mlrd. eurų į prancūzų įmones, o Luvro meno galerijos filialui JAE sostinėje 10 metų pratęsta licencija – iki 2047-ųjų.

Remiantis parlamentine ataskaita, JAE 2011–2020 metais už ginkluotės užsakymus sumokėjo prancūzų gynybos pramonei penktą pagal dydį sumą – 4,7 mlrd. eurų.

Prancūzija sulaukė kritikos po to, kai dalis šios ginkluotės buvo panaudota JAE per operacijas Jemene, kur Saudo Arabijos vadovaujama koalicija kovoja su Irano remiamais sukilėliais. Šis konfliktas yra sukėlęs vieną didžiausių pasaulyje dabartinių humanitarinių krizių.

„Istorinė sutartis“

Penktadienį pasirašyta sutartis yra didžiausias bendrovės „Dassault Aviation“ orlaivių tarptautinis užsakymas nuo jo eksploatacijos pradžios 2004 metais. Šis sandoris sudarytas per E. Macrono susitikimą su šeichu Mohammedu bin Zayedu Dubajaus parodų centre.

Toks žingsnis žengtas rugsėjį žlugus milijardų vertės sandoriui su Australija dėl povandeninių laivų tiekimo. Tas įvykis išprovokavo Paryžius įtūžį, Kanberai susitarus dėl naujojo gynybos pakto su Londonu ir Vašingtonu.

Prancūzų gynybos ministrė Florence Parly Dubajuje pasirašytą dokumentą pavadino „istorine sutartimi“, turinčia prisidėti „tiesiogiai prie regioninio stabilumo“. Šiuo metu gaminami F4 modelio lėktuvai „Rafale“ bus tiekiami nuo 2027 metų.

„Tai abiejų šalių strateginės partnerystės rezultatas, įtvirtinantis jų gebėjimą veikti drauge, siekiant autonomijos ir saugumo“, – nurodoma Eliziejaus rūmų pareiškime.

Įsigydami šiuos naikintuvus, JAE pagal karinės aviacijos stiprumą pralenks savo varžovą Persijos įlankoje – Katarą, įsigijusį 36 tokius orlaivius, taip pat Egiptą, 2015 metais jų užsisakiusį 24, o anksčiau šiemet – dar 30.

Naujieji naikintuvai pakeis 1998-aisiais Abu Dabio įsigytus 60 naikintuvų „Mirage 2000-9“. Užsakymas įformintas praėjus dešimtmečiui po nesėkmingų derybų, vestų tuomečio Prancūzijos prezidento Nicolo Sarkozy.

Vėliau „Rafale“ padarė proveržį tarptautinėje rinkoje, nepaisant konkurencijos su Amerikos ir kitais Europos gamintojais. Dabar šis karinis lėktuvas turi šešis užsienio klientus, įskaitant Katarą, Indiją, Egiptą, Graikiją ir Kroatiją.

Vėliau penktadienį E. Macronas vyks į Katarą, kur Prancūzija kitais metais gins pasaulio futbolo čempionės titulą, o šeštadienį savo kelionę baigs Saudo Arabijoje – šalyje, eksportuojančioje daugiausiai naftos pasaulyje.

Dubajuje Eliziejaus rūmų šeimininką lydėjo didelė delegacija, įskaitant užsienio reikalų ministrą Jeaną-Yves'ą Le Drianą (Žaną Ivą Le Drianą), finansų ministrą Bruno Le Maire'ą ir gynybos ministrę F. Parly.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.