Popiežius Pranciškus Kipre ragina atgaivinti „brolybę“

Popiežius Pranciškus penktadienį, antrą savo vizito Kipre dieną, aukodamas mišias po atviru dangumi, ragino tikinčiuosius atgaivinti „brolybės jausmą“.

Popiežius Pranciškus aukodamas mišias po atviru dangumi, ragino tikinčiuosius atgaivinti „brolybės jausmą“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus aukodamas mišias po atviru dangumi, ragino tikinčiuosius atgaivinti „brolybės jausmą“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 2:19 PM, atnaujinta Dec 3, 2021, 3:06 PM

Lankydamasis šioje padalytoje Viduržemio jūros saloje pontifikas daug dėmesio skyrė migrantų daliai.

Demonstruodamas solidarumą su bėgančiais nuo skurdo ir konfliktų 84 metų popiežius, kaip tikimasi, pasiūlys 50 dabar Kipre esančių migrantų galimybę gyventi Italijoje.

Popiežius laikė mišias po atviru dangumi pagrindiniame Nikosijos futbolo stadione, kur susirinko maždaug 7 tūkst. tikinčiųjų. Dauguma jų buvo darbininkai iš Filipinų ir Pietų Azijos, sudarantys didelę dalį 25 tūkst. salos katalikų daugiausia graikų ortodoksų dominuojamame Kipre.

„Susidūrę su savo vidine tamsa ir iššūkiais, kurie laukia mūsų Bažnyčioje ir visuomenėje, esame pašaukti atnaujinti savo brolybės jausmą“, – kalbėjo Pranciškus.

„Jei liksime susiskaldę, jei kiekvienas galvos tik apie save ar savo grupę, jei atsisakysime laikytis išvien, jei nebendrausime ir neisime kartu, niekada visiškai neišgysime nuo mūsų aklumo“, – sakė jis.

Susirinkusiųjų minioje buvo galima matyti daug kaimyninio Libano, Filipinų ir popiežiaus gimtosios Argentinos vėliavų. 130 choristų daugiakultūrinis choras giedojo giesmes arabų, anglų ir graikų kalbomis.

„Dialogo žinutė“

Kiek anksčiau popiežius lankėsi Kipro Graikų Ortodoksų Bažnyčios arkivyskupijoje Nikosijoje, siekdamas pagerinti istoriškai sudėtingus Romos Katalikų ir Graikų Ortodoksų Bažnyčių santykius.

„Kalbant apie mūsų santykius, istorija tarp mūsų atvėrė plačias proskynas, tačiau Šventoji Dvasia trokšta, kad su nuolankumu ir pagarba vėl priartėtume vieni prie kitų“, – sakė jis kreipdamasis į stačiatikių dvasininkus, įskaitant Kipro arkivyskupą Chrizostomą II.

Jelena Chencova, iš Ukrainos kilusi krikščionė ortodoksė, sakė, jog jai teko anksti atsikelti, kad pamatytų popiežių.

„Aš esu ortodoksė ir tikiuosi, kad jis paskleis dialogo tarp skirtingų religijų žinutę, kad būtų dar artimesnis“, – naujienų agentūrai AFP sakė 42 metų moteris.

Pranciškus – kuriam tai yra 35-oji užsienio kelionė nuo 2013 metų, kai tapo popiežiumi – yra antrasis katalikų pontifikas, apsilankęs Kipre po Benedikto XVI, viešėjusio saloje 2010 metais. Šeštadienio rytą jis turėtų išvykti į Graikiją.

Vizito saugumu rūpinasi per 500 Kipro policijos pareigūnų, ant stogų budi snaiperiai, o danguje ratus suka sraigtasparniai.

Policija pranešė suėmusi 43 metų vyrą, pas kurį per apsaugos patikrinimą prie įėjimo į futbolo stadioną buvo rastas peilis. Policijos atstovo teigimu, manoma, kad peilis „neturi nieko bendra su popiežiumi“ ir buvo skirtas vyro asmeninėms reikmėms.

Vėliau popiežius melsis su Kipro migrantais, jų atstovais, katalikų ir ne katalikų bendruomenių nariais ekumeniniame maldos susitikime pagrindinėje Nikosijos katalikų Švč. Kryžiaus atradimo bažnyčioje, esančioje šalia salą skiriančios JT patruliuojamos „Žaliosios linijos“.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkijos pajėgos įsiveržė ir okupavo šiaurinį salos trečdalį, reaguodamos į Graikijos tuometės chuntos remtą perversmą.

Atsiskyrusią Šiaurės Kipro Turkų Respubliką (ŠKTR) pripažįsta tik Ankara.

„Baimės sienos“

Pietinė salos dalis, kur gyvena daugiausia graikiškai kalbantys kipriečiai, kaltina šiaurinę dalį siunčiant migrantus per „Žaliąją liniją“ ir sako, kad Kipro pietuose, palyginti su gyventojų skaičiumi, pirmą kartą prieglobsčio prašančių asmenų yra daugiausiai Europos Sąjungoje.

Pranciškus ketvirtadienį skundėsi dėl Kipro „baisaus sudraskymo“ ir ragino visoje Europoje stiprinti vienybę, o ne laikytis nacionalizmo ir „baimės sienų“, į žemyną plūstant pabėgėliams ir migrantams.

Pasak jo, Kipro patirtis primena Europai, kad „mums reikia dirbti drauge ir kurti žmonijos vertą ateitį, įveikti nesutarimus, nugriauti sienas, svajoti ir dirbti dėl vienybės“.

Ketvirtadienį vakare Pranciškus susitiko su prezidentu Niku Anastasiadžiu. Per susitikimą daugiausia kalbėta apie Kipro padalijimą.

„Galvoju apie dideles kančias visų žmonių, negalinčių grįžti į savo namus ir garbinimo vietas“, – sakė popiežius ir paragino užmegzti dialogą.

Kipro turkų lyderis Ersinas Tataras apkaltino pietinę salos dalį siekiant pasinaudoti popiežiaus kelione ir pasiekti „politinių tikslų prieš Turkiją ir Šiaurės Kipro Turkų Respubliką“.

„Tai, kad popiežius Pranciškus lankysis tik graikiškajame Kipre, mums kelia liūdesį“, – sakė jis.

„Kipre yra dvi tautos. Ne tik krikščionys graikai, bet ir musulmonai turkai... Tai vienas pagrindinių Kipro tikrovės elementų“, – pabrėžė E. Tataras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.