Popiežius Pranciškus Graikijoje smerkia ES susiskaldymą dėl migracijos

Popiežius Pranciškus šeštadienį pradėdamas istorinį vizitą Graikijoje sakė, kad dėl Europos Sąjungos nacionalistinio susiskaldymo trūksta koordinacijos sprendžiant migracijos klausimą.

Popiežius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Popiežius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-04 13:23, atnaujinta 2021-12-07 12:55

Pranciškus, Graikijoje taip pat sieksiantis gerinti komplikuotus ryšius su šios šalies Ortodoksų Bažnyčia, per susitikimą su Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoju Margaritis Schinas, Graikijos prezidente Katerina Sakellaropoulou, premjeru Kyriakos Mitsotakis ir kitais pareigūnais kalbėjo, kad Europą „drasko nacionalistinis savanaudiškumas“ dėl migracijos.

Pasak popiežiaus, Europos bendrija „toliau delsia“ ir „kartais atrodo užblokuota ir nekoordinuojanti“ veiksmų, nors turėtų būti „solidarumo variklis“ migracijos klausimu.

Pranciškus seniai stengiasi atkreipti dėmesį į pabėgėlių padėtį, o sekmadienį vėl lankysis Lesbo saloje, kur praėjusį kartą buvo nuvykęs 2016 metais, prasidėjus migracijos krizei.

84 metų Pranciškaus apsilankymas Graikijos sostinėje yra pirmasis popiežiškasis vizitas Atėnuose nuo Jono Pauliaus II apsilankymo 2001 metais. Jonas Paulius II savo ruožtu buvo pirmasis popiežius, apsilankęs Atėnuose nuo Krikščionių Bažnyčios skilimo į Rytų ir Vakarų Bažnyčias 1054 metais (schizmos).

Po dviejų dienų vizito Kipre Pranciškus maždaug 9 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku atskrido į Atėnus, kur saugumas buvo sustiprintas tikintis griežtosios linijos ortodoksų protestų.

Netikėtu iššūkiu tapo stiprus vėjas, tad Pranciškus lėktuvo trapu nusileido savo kepuraitę laikydamas rankoje.

„Labai trokštu susitikti su jumis visais, visais, ne vien katalikais, su jumis visais“, – sakė Pranciškus prieš savo 35-ąją tarptautinę kelionę, ketvirtadienį pradėtą Kipre.

„Susitikdamas su jumis numalšinsiu savo troškulį prie brolybės šaltinių“, – sakė popiežius.

Vėliau šeštadienį Pranciškus turi susitikti su Graikijos Bažnyčios galva arkivyskupu Ieronymos, taip pat su Graikijos nedidelės katalikų bendruomenės, sudarančios 1,2 proc. šalies gyventojų, nariais.

„Šventojo Tėvo buvimas Graikijoje yra paspirtis mums... Katalikai Graikijoje privalo tuo pasinaudoti“, – šią savaitę sakė Tino salos Šv. Mikalojaus parapijos kunigas Markos Foscolos.

Į Romą popiežius turi parskristi pirmadienį.

Sustiprintas saugumas

Atėnuose budi iki 2 tūkst. policininkų, nes baiminamasi galimų griežtosios linijos ortodoksų protestų. Kai kurie ortodoksai jaučia priešiškumą popiežiui ir kaltina katalikus dėl schizmos bei Konstantinopolio užėmimo 1204 metais per IV kryžiaus žygį.

Ekskomunikacijos, abiejų Bažnyčių paskelbtos viena kitai po schizmos, buvo panaikintos tik 1965 metais.

Pareigūnai uždraudė protestus Atėnų centre.

Santykiai su Graikijos Bažnyčia dabar yra daug geresni nei buvo prieš Jono Pauliaus II vizitą, naujienų agentūrai AFP sakė Graikijos jėzuitų bendruomenės vadovas Pierre'as Salembier.

Tačiau Bažnyčios vadovybėje dar yra „žinomų antikatalikiškai [nusiteikusių] fanatikų“, pridūrė jis.

Pirėjo vyskupas popiežiaus vizitą pavadino „amoraliu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.