Kinijos gyventojai įspėjami apie sunkmetį: ragina apsirūpinti būtiniausiais produktais

Kinijos prekybos ministerija paragino žmones kaupti kasdienių būtiniausių prekių, įskaitant daržoves, aliejų ir paukštieną, atsargas, kad būtų patenkinti poreikiai, jei šalyje susidarytų kritinės situacijos.

Kinijos prekybos ministerija paragino žmones kaupti kasdienių būtiniausių prekių, įskaitant daržoves, aliejų ir paukštieną, atsargas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos prekybos ministerija paragino žmones kaupti kasdienių būtiniausių prekių, įskaitant daržoves, aliejų ir paukštieną, atsargas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-04 20:10

Įspėjama, kad produktų tiekimą gali sutrikdyti blogi orai, energijos trūkumas ir COVID-19 apribojimai.

Vietos valdžios pareigūnams nurodyta pasirūpinti, kad per žiemą gyventojai turėtų pakankamai būtiniausių prekių. Be to, liepta išlaikyti stabilias kainas, nes pastarosiomis savaitėmis kilo nepasitenkinimas, kai dėl neįprastai gausių kritulių nukentėjus pasėliams visoje Kinijoje pabrango daržovės.

Raginimai apsirūpinti būtinaisiais produktais Kinijoje nėra reti. Jų buvo girdėti ir rugsėjį, prieš ilgąjį atostogų savaitgalį. Tačiau paprastai tokie pranešimai menkai patraukdavo gyventojų dėmesį, o šį kartą kreipiantis tiesiai į šeimas efektas buvo visiškai kitoks.

Kinijos socialiniuose tinkluose bandoma nuspėti tokio pranešimo priežastį.

„Vyriausybė neliepė mums turėti prekių atsargų net tada, kai 2020-ųjų pradžioje kilo COVID-19 protrūkis“, – rašė vienas platformos „Weibo“ vartotojas.

Kitas svarstė, jog taip žmonės įspėjami, kad šią žiemą gali neįpirkti daržovių.

Valstybinis dienraštis „Economic Daily“ rašė, kad valdžios institucijos šitaip bando priminti šeimoms pasiruošti galimiems uždarymams dėl COVID-19 protrūkių.

Kinija laikosi griežtos nulinės koronaviruso atvejų politikos net tuomet, kai daugelis pasaulio šalių pamažu atsiveria ir mokosi gyventi su užkratu.

Antra pagal dydį pasaulio ekonomika pasiryžusi visiškai išnaikinti virusą savo teritorijoje ir įgyvendino griežtus apribojimus, kad užkirstų kelią viruso plitimui. Tarp priemonių, kurių imtasi, – sustabdyti greitieji traukiniai ir visų šviesoforų šviesos perjungtos į raudoną, taip atgrasant nuo judėjimo mieste, kuriame buvo pranešta apie vienintelį ligos atvejį.

Pekino savivaldybės prekybos biuro pareigūno Wang Hongcuno teigimu, pastangos pažaboti koronavirusą iš dalies gali prisidėti prie didėjančių maisto kainų. Pavyzdžiui, tranzito per regionus išlaidos auga dėl griežtų izoliacijos sąlygų. Wang Hongcunas pridūrė, kad kai kurių daržovių kainos Pekine spalį šoktelėjo daugiau nei 50 proc.

Tačiau kainas aukštyn stūmė ir kiti veiksniai. Kadangi stinga anglių, pabrango šiltnamių išlaikymas, mat išsipūtė išlaidos šildymui ir elektros energijai, o nepalankūs orai daugelyje žemės ūkiu užsiimančių provincijų lėmė prastą derlių.

Prekybos ministerija paragino vietos valdžios institucijas prieš žiemą pasirašyti ilgalaikes sutartis su žemės ūkio produktų tiekėjais, taip pat pirkti sandėliuojamas daržoves.

Pekinas neseniai ėmėsi ir kitokių priemonių. Vyriausybė pristatė veiksmų planą, skatinantį žmones neįsigyti produktų daugiau, nei reikia, ir pranešti apie maistą švaistančius restoranus. Tai labai primena pernykštę prezidento Xi Jinpingo kampaniją, kai dėl pandemijos ir didelių potvynių galėjo sutrikti maisto tiekimas.

Balandį Kinija priėmė įstatymą, leidžiantį restoranams iš klientų imti papildomą mokestį, jei jie lėkštėje palieka pernelyg daug nesuvalgyto maisto.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?