Gambijos prezidentu perrinktas dabartinis šalies vadovas A. Barrow

Adama Barrow sekmadienį buvo paskelbtas Gambijos prezidento rinkimų nugalėtoju.

Adama Barrow.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Adama Barrow.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-06 08:25, atnaujinta 2021-12-07 12:54

Rinkimų komisijos pirmininkas Alieu Momaras Njie paskelbė, kad dabartinis šios nedidelės Afrikos šalies vadovas buvo perrinktas antrai kadencijai.

Prieš tai jis paskelbė galutinius rezultatus, kitiems kandidatams užginčijus ankstesnius dalinius rezultatus, rodžiusius, kad A. Barrow išsiveržęs į priekį daugelyje rinkimų apygardų.

Remiantis rinkimų komisijos paskelbtais rezultatais, A. Barrow, kuris prezidento pareigas pradėjo eiti prieš penkerius metus, išstumdamas daugiau nei du dešimtmečius trukusią diktatūrą, surinko daugiau nei 53 proc. balsų. Jo pagrindinis varžovas Ousainou Darboe sulaukė 27,7 proc. rinkėjų palaikymo.

Šeštadienį įvykę rinkimai, pirmieji po to, kai buvęs diktatorius Yahya Jammehas, pasitraukė į tremtį, laikomi itin svarbiais jaunai Vakarų Afrikos demokratijai.

Paskelbus apie A. Barrow pergalę, minios jo šalininkų žygiavo sostinės gatvėmis skambant muzikai ir šoko.

A. Barrow sulaukė gausių ovacijų, kai kreipėsi į juos su „didžiuliu džiaugsmo ir nuolankumo jausmu“ ir paragino savo šalininkus gerbti tuos, kurie balsavo už jo oponentus „laisvuose, sąžininguose ir skaidriuose rinkimuose“.

„Padarysiu viską, ką galiu, ir panaudosiu visus turimus išteklius, kad Gambija taptų geresne vieta mums visiems“, – sakė jis.

Prieš paskelbiant galutinius rezultatus, trys A. Barrow varžovai atmetė tarpinius rezultatus, rodžiusius, kad dabartinis šalies vadovas išsiveržęs į priekį.

„Šiame etape mes atmetame iki šiol paskelbtus rezultatus“, – bendrame pranešime pabrėžė Ou. Darboe ir dar du kandidatai. Jie pareiškė apsvarstysiantys įvairius galimus žingsnius.

Gambiečiai šeštadienį plūdo prie balsadėžių, kad pasirinktų, kas vadovaus jų šaliai – mažiausiai žemyninėje Afrikoje – ateinančius penkerius metus, o rinkėjų aktyvumas siekė 87 proc., rodo oficialūs rezultatai.

Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) rinkimų stebėjimo misijos vadovas Ernestas Bai Koroma sekmadienį paskelbtame pareiškime „kreipėsi į visus kandidatus, ragindamas geranoriškai priimti rinkimų rezultatus“.

„Nebus nei nugalėtojų, nei pralaimėtojų, o tik vienas nugalėtojas – Gambijos žmonės“, – paragino E. Bai Koroma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.