Kalinamas Kremliaus kritikas A. Navalnas pradėjo dirbti kolonijos siuvimo ceche

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas antradienį paskelbė pradėjęs dirbti savo kolonijos siuvimo ceche, nes jam buvo nurodyta imtis darbo.

A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2021, 3:06 PM

Balsingiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas vasarį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas. Jis kali kolonijoje netoli Pokrovo Vladimiro regione, už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

Ši įstaiga priklauso didžiuliam 684 kolonijų tinklui – sistemai, sukurtai Sovietų Sąjungos vadovo Josifo Stalino ir primenančiai jo priverčiamųjų darbų stovyklų – gulago – sistemą. Šiuo metu Rusijos kolonijose kali beveik 400 tūkst. kalinių.

Pataisos kolonijose kalintys kaliniai turi dirbti.

„Nuteistasis Navalnai, jūsų pasitaisymas neįmanomas be dalyvavimo darbinėje veikloje“, – opozicionierius citavo kolonijos administracijos atstovus savo „Facebook“ paskyroje, kurią administruoja jo bendražygiai.

„Esate su mumis devynis mėnesius – metas imtis darbo“, – sakė A. Navalnui kolonijos pareigūnai.

45 metų opozicionierius pajuokavo, kad pasirinko būti siuvėju, o ne kepėju, nors darbas virtuvėje laikomas labiau geidžiamu. Pasak A. Navalno, jis nenorėjo „nomenklatūros“ pareigų, į kurias sovietiniais laikais būdavo skiriami įtakingi politiniai veikėjai, ir pageidavo būti arčiau „masių“.

A. Navalnas pernai per plauką liko gyvas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl savo apnuodijimo jis kaltina Kremlių.

Sausį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo, A. Navalnas iškart buvo suimtas.

Pasiuntusi A. Navalną už grotų, valdžia paskelbė „ekstremistinėmis“ grupėmis ir uždraudė jo įkurtas organizacijas bei politinius biurus. Daugelis svarbiausių opozicionieriaus bendražygių dėl valdžios spaudimo buvo priversti išvykti iš šalies.

Valdžia A. Navalno atžvilgiu taip pat inicijavo virtinę naujų tyrimų, įskaitant rugsėjį pradėtą tyrimą dėl „ekstremizmo“, už kurį jam gali tekti dar dešimtmetį praleisti už grotų.

Spalį Europos Parlamentas skyrė A. Navalnui prestižinę Andrejaus Sacharovo premija už minties laisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.