O. Scholzas prisaikdintas Vokietijos kancleriu Pasaulio lyderių reakcijos

Socialdemokratas Olafas Scholzas trečiadienį prisaikdintas naujuoju šalies kancleriu ir pakeitė 16 metų prie valstybės vairo stovėjusią Angelą Merkel.

O. Scholzas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
O. Scholzas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
O. Scholzas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
O. Scholzas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 8, 2021, 1:28 PM, atnaujinta Dec 8, 2021, 5:41 PM

63 metų O. Scholzas buvo prisaikdintas Bundestago rūmuose, po to, kai buvo išrinktas 395 parlamentarų balsais ir oficialiai paskirtas prezidento.

Vokietijos parlamente prisaikdinta naujoji O. Scholzo vyriausybė

Naujoji Vokietijos vyriausybė, vadovaujama kanclerio Olafo Scholzo, trečiadienį buvo prisaikdinta per ceremoniją Bundestage, parlamento žemuosiuose rūmuose.

Naujos centro kairiosios koalicijos, sudarytos iš Socialdemokratų (SPD), Žaliųjų ir liberalios Laisvosios demokratų (FDP) partijų, ministrai sudarys pirmąjį lyčių atžvilgiu subalansuotą kabinetą – jame dirbs aštuonios moterys ir aštuoni vyrai.

A. Merkel savo įpėdiniui O. Scholzui palinkėjo „laimingos rankos“

Kadenciją baigusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel savo įpėdiniui Olafui Scholzui palinkėjo „laimingos rankos“ vadovaujant šaliai. Būti Vokietijos kancleriu yra „vienas gražiausių uždavinių“, sakė A. Merkel, trečiadienio popietę kanceliarijoje oficialiai perduodama pareigas. O. Scholzas per ceremoniją padėkojo A. Merkel už „pasitikėjimo kupiną“ bendradarbiavimą per praėjusius 16 metų.

„Iš savo patirties žinau, koks jaudinantis momentas yra būti išrinktai į šį postą“, – kalbėjo A. Merkel. „Jūs tikriausiai nutuokiate, koks tai įdomus, pasitenkinimą keliantis uždavinys, kartu ir daug pastangų reikalaujantis uždavinys. Tačiau jei jo imiesi su džiaugsmu, tai galbūt yra ir vienas gražiausių uždavinių – būti atsakingam už savo šalį“, – tęsė A. Merkel.

O. Scholzas savo ruožtu gyrė A. Merkel politinius nuopelnus. „Jūs pasiekėte didelių dalykų“, – pabrėžė jis, prisimindamas ir kartu įveiktas krizes, įskaitant 2008/2009 metų finansų krizę ir pabėgėlių krizę 2015-aisiais. Tai buvo „pasitikėjimu pagrįstas darbas, kuris rodo, kad esame stipri, veiksminga demokratija, kurioje tarp atsakingų demokratų vyrauja sutarimas“.

ES vadovai žada dirbti su O. Scholzu dėl „stiprios Europos“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį pasveikino naująjį Vokietijos kanclerį O.Scholzą su paskyrimu ir sakė laukianti galimybės dirbti su juo dėl stipresnės Europos Sąjungos.

„Sveikinimai, brangus Olafai Scholzai, dėl jūsų išrinkimo ir paskyrimo federaliniu kancleriu. Linkiu jums geros pradžios ir tikiuosi prisidėti prie pasitikėjimu grįsto bendradarbiavimo dėl stiprios Europos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ gimtąja vokiečių kalba parašė U. von der Leyen.

EK vadovė priklauso darbą baigusios kanclerės Angelos Merkel centro dešinės Krikščionių demokratų sąjungai (CDU) ir prieš persikeldama į Briuselį dirbo jos ministrų kabinete. O. Scholzas priklauso Socialdemokratų partijai – CDU konkurentei.

„Tikiuosi dirbti kartu stiprios ir suverenios Europos labui“, – atskirai socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, pirmininkaujantis ES viršūnių susitikimams ir turintis vilties pasveikinti O. Scholzą kitą savaitę Briuselyje vyksiančiame lyderių susitikime.

Ch. Michelis taip pat padėkojo A. Merkel už jos „daugybę pasitikėjimo ir bendradarbiavimo metų“.

Penktadienį lankysis Paryžiuje ir Briuselyje

Naujasis Vokietijos kancleris O.Scholzas penktadienį lankysis Paryžiuje su savo pirmuoju oficialiu vizitu ir susitiks su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, o paskui nuvyks į Briuselį, sakoma kanclerio įstaigos pranešime.

Briuselyje O. Scholzas turi susitikti su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu. Su jais jis aptars pasirengimą kitą savaitę įvyksiančiam Europos Sąjungos viršūnių susitikimui.

Kremlius: V. Putinas nori „konstruktyvių ryšių“ su naujuoju Vokietijos lyderiu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori „konstruktyvių ryšių“ su naujuoju Vokietijos lyderiu Olafu Scholzu ir tikisi abiejų šalių santykių tęstinumo, trečiadienį paskelbė Kremlius.

„Tikimės tęstinumo,.. konstruktyvių prezidento ir naujojo kanclerio santykių, tolesnio Vokietijos rėmimosi supratimu, kad nėra alternatyvos dialogui siekiant išspręsti sunkiausius nesutarimus“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo, V. Putinas nusiųs O. Scholzui sveikinimo telegramą.

Anksčiau trečiadienį Vokietijos parlamentas išrinko O. Scholzą kancleriu. Jis pakeitė 16 metų valdžiusią Angelą Merkel, naujajai centro kairiųjų vadovaujamai koalicijai perimant Europos Sąjungos didžiausios ekonomikos vairą.

Būsimoji vyriausybė pažadėjo griežtesnę poziciją tokių autoritarinių valstybių kaip Rusija ir Kinija atžvilgiu po A. Merkel pragmatizmo metų.

Nepaisydami savo didelių nesutarimų A. Merkel ir V. Putinas, kurie moka vienas kito kalbą, sugebėdavo kalbėtis visus kanclerės darbo metus.

A. Merkel gynė tiesiogines derybas su V. Putinu, o jos dvilypė pozicija dėl Rusijos dažnai atstumdavo partnerius, pirmiausia Rytų Europoje.

Ypač ji juos papiktino prieštaringai vertinamu dujotiekiu „Nord Stream 2“ rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti. Kelios Rytų Europos šalys mano, kad šis dujotiekis jų sąskaita padrąsins Maskvą.

Vokietija iš Rusijos importuoja maždaug 40 proc. reikalingų dujų, o dujotiekiu „Nord Stream 2“ turi jų gauti dar daugiau, nors šis projektas sukėlė JAV susirūpinimą, suskaldė Europą ir papiktino ES sąjungininkę Ukrainą.

V. Zelenskis vokiškai pasveikino O. Scholzą tapus Vokietijos kancleriu

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino Olafą Scholzą tapus Vokietijos federaliniu kancleriu. Jis pasirengęs dirbti su O. Scholzu „dėl Ukrainos teritorinio integralumo atkūrimo, energetinės partnerystės plėtojimo ir mūsų integracijos į ES ir NATO“, – rašė V. Zelenskis vokiškai tviteryje. Sveikinimus tviteryje perdavė ir vyriausybės vadovas Denysas Šmyhalis.

O. Scholzą trečiadienį Bundestagas išrinko naujuoju Vokietijos federaliniu kancleriu.

Berlyno ir Kijevo santykiai dėl ginčytino „Nord Stream 2“ dujotiekio yra pablogėję. 2022-aisiais pradėjus eksploatuoti į Vokietiją vedantį dujotiekį, Ukraina praras savo, kaip pagrindinės tranzitinės šalies rusiškų dujų tiekimui į ES, statusą ir neteks milijardinių pajamų.

Pastaruoju metu kyla nauja įtampa Ukrainos konflikte. Vakarai baiminasi, kad Rusija gali įžengti į Ukrainą. Maskva tai neigia.

Kinijos lyderis ragina O. Scholzą „pakylėti dvišalius ryšius į naują lygmenį“

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienį pasveikino Olafą Scholzą sakydamas, kad Pekinas nori dirbti su naujuoju Vokietijos kancleriu, kad „pakylėtų dvišalius ryšius į naują lygmenį“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Kinija yra pasirengusi konsoliduoti ir gilinti abipusį politinį pasitikėjimą, plėsti mainus ir bendradarbiavimą įvairiose srityse su Vokietija“, – savo sveikinime naujajam kancleriui sakė Xi Jinpingas. Jį cituoja oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Kinijos lyderis savo sveikinime O. Scholzui sakė, kad abi šalys jau seniai siekė „bendros kalbos, užmiršdamos nesutarimus“, ir demonstravo „savo, kaip didžiųjų šalių, atsakomybės jausmą“, paskelbė „Xinhua“.

Labai greitai pasirodęs Xi Jinpingo pasveikinimas naujajam Vokietijos kancleriui labai skiriasi nuo savaites trukusios Pekino tylos, kai pernai lapkritį JAV prezidentu buvo išrinktas Joe Bidenas.

Kinija yra didžiausia Vokietijos prekybos partnerė. Remiantis Vokietijos vyriausybės statistika, pernai prekybos apimtys tarp dviejų šalių siekė 213,2 mlrd. eurų.

O. Scholzo pirmtakė A. Merkel buvo kaltinama už tai, kad darė nepakankamą spaudimą žmogaus teisių klausimais, įskaitant masines represijas prieš uigūrus šiaurės vakariniame Sindziango regione.

Pasak kritikų, ją varžė didžiuliai ekonominiai interesai Kinijoje.

Būsimoji vyriausybė pažadėjo griežtesnę poziciją autoritarinių valstybių, tokių kaip Rusija ir Kinija, atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.