Honkonge už dalyvavimą Tiananmeno įvykių minėjime nuteisti trys aktyvistai

Kalinamas Honkongo žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai ir dar dvi demokratijos aktyvistės ketvirtadienį buvo nuteisti už dalyvavimą kruvinų įvykių Tiananmeno aikštėje paminėjimo akcijoje.

Honkongo aktyvistai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Honkongo aktyvistai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2021, 8:43 AM, atnaujinta Dec 9, 2021, 10:52 AM

74 metų J. Lai, dabar jau uždaryto prodemokratinio laikraščio „Apple Daily“ savininkas, buvusi žurnalistė Gwyneth Ho ir iškili žmogaus teisių advokatė Chow Hang-tung buvo pripažinti kaltais dėl dalyvavimo neteisėtame susibūrime.

Valdžia dėl pernai surengtos akcijos 1989-ųjų kruvino susidorojimo su protestuotojais Tiananmeno aikštėje aukoms atminti kaltinimus pareiškė daugiau kaip dviem tuzinams prodemokratinio judėjimo politikų bei aktyvistų. Paminėjimas buvo organizuotas nepaisant policijos draudimo.

J. Lai, G. Ho ir Chow Hang-tung vieninteliai iš šios grupės nesutiko su jiems pareikštais kaltinimais, todėl paskutinieji išgirdo verdiktą.

Jie tvirtino, kad atėjo uždegti žvakių asmeniškai ir „nekurstė“ kitų prisijungti prie neteisėto susibūrimo.

Proceso metu teisininkė Chow Hang-tung, pati atstovavusi sau teisme, palygino save su vadinamuoju „žmogumi prieš tankus“ – nežinomu protestuotoju, pastojusiu kelią didelei tankų ir šarvuočių kolonai per Tiananmeno įvykius. Tas žmogus, kurio tapatybė ir likimas nežinomi, tapo vienu žinomiausių XX amžiaus simbolių.

Tačiau apygardos teismo teisėja Amanda Woodcock atmetė tokius argumentus kaip „absurdiškus“ ir pripažino J. Lai, G. Ho ir Chow Hang-tung kaltais dėl dalyvavimo nesankcionuotame susibūrime.

„Iš tiesų atėjimas ir dalyvavimas atminimo žvakučių uždegimo akcijoje Viktorijos parke buvo nepaklusnumo ir protesto prieš policiją aktas“, – nurodė teisėja.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ nuosprendžius pavadino naujausia „ataka prieš teises laisvai reikšti savo įsitikinimus ir taikiai susiburti“ Honkonge bei sakė, kad valdžia kriminalizavo „taikų minėjimą“, per kurį buvo laikomasi socialinio atstumo taisyklių.

Nepritariančių balsų slopinimas

Nuosprendžiai paskelbti valdžiai griežtomis priemonėmis slopinant nepritariančius balsus ir kitokią nuomonę šiame pusiau autonominiame mieste ir bandant pertvarkyti jį pagal žemyninės Kinijos autoritarinį modelį po 2019-aisiais Honkongą septynis mėnesius purčiusių didžiulių prodemokratinių protestų, per kuriuos neretai prasiverždavo smurtas.

Praktiškai pastarieji verdiktai J. Lai, G. Ho ir Chow Hang-tung didelės reikšmės neturės.

J. Lai, G. Ho ir Chow Hang-tung kartu su dešimtimis kitų aktyvistų jau yra už grotų ir laukia nuosprendžio dėl kaltinimų, pareikštų pagal griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, kurį Pekinas primetė Honkongui praėjusiais metais.

Tačiau jų baudžiamasis persekiojimas puikiai iliustruoja drastiškai susiaurėjusią takoskyrą tarp Honkongo ir žemyninės Kinijos, kur daug metų griežtai cenzūruojamos bet kokios diskusijos apie įvykius Tiananmeno aikštėje, o kalbant apie juos naudojamas cenzūros eufemizmas „Birželio 4-osios incidentas“. Nedaug kinų yra matę visą pasaulį apskriejusias nuotraukas, kuriose įamžinti tie kruvini įvykiai.

Tris dešimtmečius Honkonge kasmet birželio 4-ąją vykdavusi kruvinų Tiananmeno įvykių paminėjimo akcija sutraukdavo dešimtis tūkstančių žmonių, skanduodavusių šūkius už demokratiją ir vienpartinio valdymo Kinijoje pabaigą. Šis renginys tapo pusiau autonominio miesto politinių laisvių simboliu.

Tačiau pernai ir šiemet miesto valdžia uždraudė kasmet rengiamą minėjimo akciją, savo sprendimą motyvuodama koronaviruso pavojumi ir grėsmėmis saugumui.

Šįmet Pekinas leido aiškiai suprasti nebetoleruosiantis jokių Tiananmeno įvykiams paminėti skirtų akcijų Honkonge ar Makao – vienintelėse Kinijos teritorijose, kur buvo leidžiami tokie vieši atminimo renginiai.

Virtinei kasmetinės akcijos organizatorių, įskaitant Chow Hang- tung, pagal nacionalinio saugumo įstatymą buvo pareikšti kaltinimai dėl ardomosios veiklos. Jų įsteigtas Birželio 4-osios muziejus buvo uždarytas, o eksponatai išvežti.

Aktyvistams, pernai ir šiemet dalyvavusiems uždraustose Tiananmeno įvykių paminėjimo akcijose, buvo iškeltos baudžiamosios bylos dėl dalyvavimo neteisėtame susibūrime.

Anksčiau 16-ai politikų ir aktyvistų, tarp jų žinomam disidentui Joshua Wongui, buvo skirtos laisvės atėmimo nuo šešių iki dešimties mėnesių bausmės už dalyvavimą Tiananmeno įvykių minėjime. Vos keliems aktyvistams buvo skirtos lygtinės bausmės.

J. Lai, G. Ho, Chow Hang-tung ir likę aktyvistai, padarę kaltės pripažinimo pareiškimus, bausmes išgirs pirmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.