Pranešta apie pirmąjį mirties nuo omikron atmainos atvejį

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pranešė, kad šalyje mažiausiai vienas žmogus mirė nuo greitai plintančios COVID-19 omikron atmainos.

Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 2:50 PM, atnaujinta Dec 13, 2021, 3:53 PM

Manoma, kad Didžiosios Britanijos, vienos labiausiai nuo praėjusių metų per pasaulinę sveikatos krizę nukentėjusių šalių, vyriausybė yra pirmoji, oficialiai paskelbusi apie mirtį nuo viruso mutacijos.

Apsilankęs vakcinacijos centre Vakarų Londone B. Johnsonas sakė, kad Didžiosios Britanijos sostinėje apie 40 proc. atvejų tenka omikron atmainai, pacientų skaičius ligoninėse didėja. „Deja, patvirtinta, kad bent vienas pacientas mirė nuo omikron“, – sakė jis žurnalistams, praėjus dienai po įspėjimo, kad šalis susiduria su infekcijos „potvynio banga“.

„Liūdna pranešti, tačiau omikron guldo žmones į ligonines ir deja jau mažiausiai vienas žmogus mirė nuo šios atmainos, – kalbėjo B.Johnsonas. – Taigi, manau, turime atmesti idėją, kad ši atmaina yra švelnesnė viruso versija ir suvokti, kokiu greičiu ji plinta visuomenėje. Geriausia, ką galime padaryti – pasiskiepyti sustiprinamosiomis dozėmis.“

Anksčiau šalies Sveikatos sekretorius Sajidas Javidas portalui „Sky News“ pranešė, kad apie 10 asmenų yra gydomi ligoninėse dėl omikron atmainos.

Didžioji Britanija sekmadienį paskelbė pavojaus signalą, padidinusi nacionalinį perspėjimo dėl COVID lygį. Per retą kreipimąsi per televiziją B. Johnsonas teigė, jog reikia imtis skubių priemonių, kad artimiausiomis savaitėmis ligoninės nebūtų perpildytos. Visi suaugusieji dabar galės gauti trečiąją vakcinos nuo koronaviruso dozę iki gruodžio pabaigos, nes vyriausybė paankstino terminą vienu mėnesiu. Tačiau esant didžiulei paklausai, Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) skiepų užsakymo svetainė nulūžo, o vartotojams, prašiusiems greitojo tyrimo rinkinių, buvo pranešta, kad jų nebeliko.

Prie Londono klinikų nusidriekė ilgos eilės. Kad būtų paspartinta revakcinacijos programa, kariniai planuotojai paprašė įkurti ir valdyti papildomus skiepijimo centrus visą parą. Šeštadienį suteikta apie 500 tūkst. sustiprinamųjų skiepų, bet skaičiai iki metų galo turi būti dvigubai didesni kasdien, kad plitimas būtų sulėtintas.

Didžiojoje Britanijoje vakcinacijos lygis yra aukštas – daugiau nei 81 proc., arba 46,7 mln., 12 metų ir vyresnių asmenų yra gavę antrąjį skiepą. Iki šiol sustiprinamąjį skiepą yra gavę apie 23 mln., arba 40 proc., gyventojų. Vyriausybė pripažino, kad lenktynės dėl tautos vakcinacijos kainuos jau atidėtas planines operacijas, tokias kaip klubo ar kelio operacijos.

Parengta pagal „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?