Europarlamente A. Navalno dukra atsiėmė kalinamam jos tėvui skirtą Sacharovo premiją

Per Europos Parlamento plenarinę sesiją Strasbūre trečiadienį įvyko Andrejaus Sacharovo premijos už minties laisvę, kurį šiemet skirta kalinamam rusų opozicionieriui Aleksejui Navalnui, įteikimo ceremonija.

Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli įteikė prestižinį apdovanojimą Kremliaus kritiko dukrai Darijai Navalnajai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli įteikė prestižinį apdovanojimą Kremliaus kritiko dukrai Darijai Navalnajai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2021, 10:39 AM, atnaujinta Dec 15, 2021, 3:02 PM

Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli įteikė prestižinį apdovanojimą Kremliaus kritiko dukrai Darijai Navalnajai.

D. Sassoli ir D. Navalnaja pasakė kalbas.

Pradėdamas ceremoniją, EP pirmininkas D. Sassoli savo kalboje gyrė A. Navalno drąsą: „Jam buvo grasinama, jis buvo kankinamas, nunuodytas, suimtas, įkalintas, bet iš tikrųjų nepavyko priversti jo nustoti kalbėti. Jis išdrįso kovoti su autoritariniu, piktnaudžiaujančiu režimu ir dienos šviesoje atskleisti korupciją bei korumpuotus asmenis.“

„A. Navalnas kartą pasakė, kad korupcija klesti tada, kai yra nepaisoma žmogaus teisių. Manau, kad jis yra teisus. Kova su korupcija taip pat yra kova už pagarbą visuotinėms žmogaus teisėms. Tai iš tikrųjų yra kova už žmogaus orumą, gerą valdymą ir teisės viršenybę“, – sakė D. Sassoli, ragindamas nedelsiant ir besąlygiškai paleisti A. Navalną.

Savo tėčio vardu apdovanojimą atsiėmusi D. Navalnaja kritikavo tuos, kurie nori nusileisti diktatoriams pragmatizmo labui, ragindama, kad Europa liktų ištikima savo idealams.

„Kai parašiau savo tėčiui ir paklausiau: ką norėtum, kad pasakyčiau Europos Parlamente, jis atsakė: pasakyk, kad niekas negali drįsti Rusijos prilyginti Putino režimui. Rusija yra Europos dalis ir mes siekiame tapti jos dalimi. Tačiau taip pat norime, kad Europa stengtųsi likti ištikima sau, toms nuostabioms idėjoms, kurios yra jos pagrindas. Mes siekiame idėjų Europos, žmogaus teisių, demokratijos ir vientisumo šventės“, – kalbėjo ji.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo A. Navalno bendražygis Leonidas Volkovas bei Kira Jarmyš, A. Navalno atstovė spaudai.

Sacharovo premiją už minties laisvę Europos Parlamentas kasmet skiria žmonėms, reikšmingai prisidėjusiems prie kovos už žmogaus laisves.

Pirmaisiais šios premijos laureatais 1988 metais tapo buvęs Pietų Afrikos Respublikos prezidentas, vienas kovos su apartheidu lyderių Nelsonas Mandela, ir sovietų disidentas Anatolijus Marčenka.

Praėjusiais metais šis garbingas apdovanojimas įteiktas baltarusių opozicijos Koordinacinės tarybos steigėjams.

Tarp premijos laureatų yra ir garsiausia Rusijos žmogaus teisių organizacija „Memorial“, kuri šalyje paskelbta „užsienio agente“. Posovietinio demokratizacijos proceso simboliu tapusi grupė Sacharovo premiją pelnė 2009-aisiais.

Piniginę premijos dalį sudaro 50 tūkst. eurų.

A. Navalnas, balsingiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, vasarį buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas. Jis kali kolonijoje netoli Pokrovo Vladimiro regione, už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

45 metų opozicionierius pernai per plauką liko gyvas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl savo apnuodijimo jis kaltina Kremlių.

Sausį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo, A. Navalnas iškart buvo suimtas.

Pasiuntusi A. Navalną už grotų, valdžia paskelbė „ekstremistinėmis“ grupėmis ir uždraudė jo įkurtas organizacijas bei politinius biurus. Daugelis svarbiausių opozicionieriaus bendražygių dėl valdžios spaudimo buvo priversti išvykti iš šalies.

Valdžia A. Navalno atžvilgiu taip pat inicijavo virtinę naujų tyrimų, įskaitant rugsėjį pradėtą tyrimą dėl „ekstremizmo“, už kurį jam gali tekti dar dešimtmetį praleisti už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.