Rusija įteikė savo reikalavimus dėl saugumo garantijų JAV pareigūnei

Rusija trečiadienį pranešė perdavusi savo pasiūlymus dėl teisinių saugumo garantijų dėl NATO plėtros JAV aukšto rango diplomatei, Kremliaus šeimininkui Vladimirui Putinui išreiškus norą nedelsiant pradėti derybas.

Rusija trečiadienį pranešė perdavusi savo pasiūlymus dėl teisinių saugumo garantijų dėl NATO plėtros JAV aukšto rango diplomatei.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusija trečiadienį pranešė perdavusi savo pasiūlymus dėl teisinių saugumo garantijų dėl NATO plėtros JAV aukšto rango diplomatei.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2021, 3:42 PM

Rusų užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Europos ir Eurazijos reikalams Karen Donfried trečiadienį aptarė Rusijos reikalavimą NATO raštu įsipareigoti, kad Aljansas stabdys savo plėtrą į rytus, pranešė Maskva.

„Išsamus saugumo garantijų klausimo aptarimas vyko atsižvelgiant į JAV ir NATO bandymus pakeisti karinę-politinę situaciją Europoje savo naudai“, – teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Vėliau trečiadienį kalbėdamas su žurnalistais V. Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad Rusijos pareigūnai per susitikimą su K. Donfried perdavė jai Maskvos pasiūlymų rinkinį.

Daugiau detalių jis nepateikė.

Praėjusią savaitę V. Putinas ir JAV lyderis Joe Bidenas surengė dvi valandas trukusį susitikimą vaizdo ryšiu. Per jį Kremliaus vadovas pareikalavo, kad Vakarai raštu pateiktų garantijų, kad Ukraina netaps NATO karinių veiksmų tramplinu.

Po šių didelio dėmesio sulaukusių derybų Rusijos URM paskelbė reikalavimų sąrašą, tarp jų ir raginimą NATO oficialiai panaikinti 2008 metų savo sprendimą atverti Aljanso duris Gruzijai ir Ukrainai.

Po vaizdo ryšiu vykusio V. Putino ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo pokalbio su žurnalistais kalbėjęs J. Ušakovas sakė, kad kinų prezidentas patikino V. Putiną, jog „visiškai palaiko mūsų iniciatyvą“.

Savo ruožtu V. Putinas išreiškė viltį, kad JAV ir NATO pareigūnai „teigiamai įvertins“ Maskvos pasiūlymus, pareiškė J. Ušakovas.

Jis pridūrė, jog vėliau trečiadienį planuoja aptarti šį klausimą su vienu JAV pareigūnu.

V. Putinas antradienį pareiškė norįs „nedelsiant“ pradėti derybas su JAV ir NATO dėl saugumo garantijų, tarp Maskvos ir Vakarų augant įtampai dėl Ukrainos.

K. Donfried antradienį apsilankė Kijeve, demonstruodama JAV paramą Ukrainai, Maskvai telkiant kariuomenę prie jos sienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.