Turkijos prezidentas pažadėjo skirti 15 mln. vakcinų nuo COVID-19 dozių Afrikai

Turkija Afrikai skirs 15 mln. vakcinų nuo COVID-19 dozių, šeštadienį per susitikimą su žemyno lyderiais paskelbė prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir pridūrė, kad žemas vakcinacijos lygis Afrikoje – tai dėmė žmogiškumui.

Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-18 21:11

Ankara daug investavo į prekybinių ir diplomatinių ryšių su skurdžiausiu pasaulio žemynu plėtojimą, kai R. T. Erdoganas pradėjo nuo 2003 metų eiti iš pradžių ministro pirmininko, o vėliau prezidento pareigas.

Kalbėdamas su dešimtimis susirinkime dalyvaujančių lyderių ir ministrų, R. T. Erdoganas sakė, kad Turkija išsiųs 15 mln. vakcinų nuo COVID-19 dozių į Afriką, kur atvejų sparčiai daugėja, o skiepijimo lygis yra žemas.

„Suprantame šią pasaulinę neteisybę skirstant vakcinas nuo COVID-19 ir neteisingą elgesį Afrikos atžvilgiu“, – kalbėjo R. T. Erdoganas.

„Tai žmonijos gėda, kad tik 6 proc. Afrikos gyventojų yra paskiepyti“, – pridūrė jis.

Turkija kuria savo vakciną „Turkovac“, kurios patvirtinimo naudojimui ekstremaliu atveju šiuo metu laukiama.

Gavus tokį leidimą, vakcina bus pasidalintas su Afrika, pareiškė R. T. Erdoganas.

Iš prezidento komentarų iš karto nebuvo galima suprasti, ar Turkija pirmiausia atsiųs tam tikras tarptautiniu mastu patvirtintų vakcinų dozes, kurias ji šiuo metu naudoja, įskaitant tas, kurias sukūrė „Pfizer“ ir „BioNTech“.

„Siekdami prisidėti prie šio klausimo sprendimo, pagal savo galimybes, artimiausiu laikotarpiu planuojame pasidalinti 15 mln. vakcinos dozių“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

Didėjantis infekcijų lygis

Remiantis naujienų agentūros AFP skaičiavimais, pagrįstais oficialiais duomenimis, per pastarąją savaitę naujų užsikrėtimų Afrikoje skaičius išaugo 57 procentais.

Pietų Afrikos Respublika (PAR) yra labiausiai nukentėjusi žemyno šalis, kuri tapo viena pirmųjų pasaulyje, kurią paveikė naujasis omikron variantas.

R. T. Erdogano teigimu, Turkija nori sustiprinti santykius su Afrika įvairiose srityse, įskaitant sveikatą, gynybą, energetiką, žemės ūkį ir technologijas.

„Tikrasis potencialas, kurį turime, gerokai viršija mūsų išsikeltus tikslus“, – sakė jis.

Galutinėje deklaracijoje Turkija ir Afrikos šalys susitarė stiprinti bendradarbiavimą keliose srityse, įskaitant sveikatos apsaugą, „per tolesnes investicijas sveikatos sektoriuje“.

„Deklaracija, kurią priėmėme šiame viršūnių susitikime, ir bendru veiksmų planu susitarėme dėl gairių, kaip pagilinti mūsų santykius“, – per baigiamąjį renginį žiniasklaidai teigė R. T. Erdoganas.

Dėmesys prekybai

Turkijos ir Afrikos prekyba per pastaruosius du dešimtmečius išaugo nuo 4,8 mlrd. eurų iki 22,5 mlrd. eurų (nuo 5,4 mlrd. JAV dolerių iki 25,3 mlrd. JAV dolerių) pernai.

O per pirmuosius vienuolika 2021 metų mėnesių prekybos apimtys pasiekė 30 mlrd. JAV dolerių, sakė R. T. Erdoganas.

Turkija užsibrėžė dar didesnį prekybos apimties tikslą ateičiai – 75 mlrd. JAV dolerių.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu teigė, kad trečiajame Turkijos ir Afrikos viršūnių susitikime – iki šiol didžiausiame – dalyvavo 16 Afrikos valstybių vadovų ir 102 ministrai, tarp jų 26 aukščiausi diplomatai.

R. T. Erdoganas taip pat surengė individualius susitikimus su Afrikos valstybių vadovais, įskaitant Etiopijos ministrą pirmininką Abiy Ahmedą ir Nigerijos prezidentą Muhammadu Buhari, kurie abu išreiškė susidomėjimą Turkijos gynybos pramone.

Kitas Turkijos ir Afrikos viršūnių susitikimas įvyks 2026 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.