Azerbaidžanas paleido dar dešimt armėnų karo belaisvių

Azerbaidžanas sekmadienį pranešė paleidęs dar dešimt Armėnijos karių, kurie buvo paimti nelaisvėn per praėjusį mėnesį vykusias kovas.

 Azerbaidžanas. <br> Imago/Scanpix nuotr.
 Azerbaidžanas. <br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2021, 4:44 PM

„Tarpininkaujant Europos Sąjungai, Azerbaidžanas perdavė 10 armenų kilmės karių“, kurie nelaisvėn buvo paimti lapkričio 16 dieną, išplatintame pareiškime nurodė už karo kalinius atsakingas Azerbaidžano komitetas.

Baku teigia, kad toks sprendimas yra rugsėjo 14 dieną Briuselyje įvykusio Azerbaidžano prezidento Ilhamo Alijevo, Armėnijos ministro pirmininko Nikolo Pašiniano ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charleso Michelio susitikimo rezultatas.

„Nuoširdžiai sveikinu Baku sprendimą paleisti 10 suimtų armėnų po diskusijų su Azerbaidžano prezidentu ir Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pashinyanu“, – tviteryje sekmadienį parašė Ch. Michelis.

„Tai yra svarbus humanitarinis gestas, demonstruojantis bendrą valią stiprinti pasitikėjimą, kaip buvo kalbėta Briuselyje. ES tarpininkavo (karių – BNS) perdavimui Jerevanui“, – pridūrė jis.

Gruodžio 4 dieną Azerbaidžanas perdavė Jerevanui dar dešimt kalinių. Tai buvo padaryta po derybų, kurioms tarpininkavo Rusija. Tai buvo pirmas konkretus ženklas, jog mažėja įtampa, įsivyravusi po praėjusį mėnesį kilusių susirėmimų, per kuriuos žuvo 13 žmonių.

Tai buvo didžiausi susirėmimai pasienyje po praėjusiais metais įvykusio šešių savaičių karo dėl Kalnų Karabacho, kuomet žuvo daugiau nei pusseptinto tūkstančio žmonių.

Po jo Armėnija buvo priversta pasirašyti Rusijai tarpininkaujant suderėtą žeminantį susitarimą, pagal kurį Azerbaidžanas perėmė nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio Armėnijos kontroliuotų trijų rajonų Karabache kontrolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.