Minskas žada reikšmingai sumažinti diplomatinį atstovavimą Vakarų Europoje Rusija išsiunčia du vokiečių diplomatus, atsakydama į analogišką Berlyno žingsnį

Baltarusija reikšmingai sumažins diplomatinį atstovavimą Vakarų Europos šalyse ir padidins jį Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalyse, Kinijoje ir vadinamojo tolimojo užsienio valstybėse, pirmadienį paskelbė baltarusių užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus.

A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-20 14:01, atnaujinta 2021-12-20 17:47

„Reikšmingai mažiname diplomatinį atstovavimą Europos šalyse. Turiu galvoje ne tai, kad mažiname pasiuntinybių, atstovybių užsienyje [skaičių]. Mes mažiname diplomatinių darbuotojų skaičių. Bet juos mes reikšmingu mastu perkeliame į kitus darbo barus, kitomis kryptimis, [ten], kur jų reikės: tai NVS šalys, [kur] stipriname virtinę pasiuntinybių, ir tolimosios... šalys“, – sakė ministras. Jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Pasak V. Makejaus, Baltarusijos diplomatinis atstovavimas bus pastiprintas tose šalyse, kurios Minskui yra strategiškai svarbios partnerės, pavyzdžiui, Kinijoje, Indijoje.

„[Taip pat] galvojame atidaryti naujas ambasadas Afrikoje, šalyse, kurios yra mokios ir kur yra mūsų produkcijos paklausa“, – nurodė jis.

V. Makejus taip pat pareiškė, kad jo ministerijoje atsiras naujas departamentas, tikslingai plėtosiantis santykius su Kinija.

„Greitai čia atsiras naujas skyrius – Kinijos skyrius – ir jis tikslingai užsiiminės šia šalimi... Baltarusijos prekybos, ekonomine ir strategine partnere“, – sakė ministras.

Pirmadienį V. Makejus pateikė ataskaitą autoritariniam Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai. Šis pareiškė, kad būtina iš esmės pertvarkyti URM darbą.

„Viską matome ir suprantame, kas vyksta. Ypač mūsų užsienio ekonominės veiklos... užsienio politikos vakarų kryptimi. Pagal tai keičiasi ir mūsų rytų bei pietų kryptis. Todėl vyriausybei ir URM iškėliau sąlygą, pavedžiau peržiūrėti užsienio politikos žinybos, užsienio atstovybių struktūrą bei darbuotojų skaičių šiomis mūsų užsienio ekonominės veiklos kryptimis“, – sakė A. Lukašenka.

Rusija išsiunčia du vokiečių diplomatus, atsakydama į analogišką Berlyno žingsnį

Rusija pirmadienį pranešė išsiunčianti du Vokietijos diplomatus, atsakydama į Berlyno reikalavimą išvykti dviem rusų diplomatams, pateiktą Vokietijos teismui nutarus, kad Maskva įsakė 2019 metais nužudyti Berlyne vieną buvusį čečėnų kovotojų vadą.

„Vokietijos ambasadoriui buvo pranešta, kad Vokietijos ambasados Rusijoje du darbuotojai paskelbti persona non grata, imantis simetriško atsako į minėtus Vokietijos vyriausybės nedraugišką sprendimą“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Maskva „ateityje nekintamai adekvačiai, proporcingai reaguos į bet kokius potencialius Berlyno konfrontacinius išpuolius mūsų atžvilgiu“, taip pat pareiškė „griežtą protestą“ dėl ankstesnių rusų diplomatų išsiuntimų iš Vokietijos, pridūrė URM.

Berlyno teismas praeitą trečiadienį pripažino Vadimą Krasikovą, kitaip – Vadimą Sokolovą, kaltu dėl 40 metų čečėnų kilmės Sakartvelo piliečio Tornikės Kavtarašvilio nužudymo Berlyno Tyrgarteno rajone 2019-ųjų rugpjūčio 23 dieną.

Teismas taip pat nutarė, kad šį nužudymą užsakė Rusija, nes jis buvo priešiškas Kremliui.

Po šio teismo sprendimo Vokietija išsiuntė du Rusijos diplomatus, tuo sukeldama Rusijos pareigūnų protestų bangą.

Šis incidentas gali padindinti diplomatinę įtampą Vokietijos naujosios vyriausybės, žadėjusios laikytis griežtesnės pozicijos Maskvos atžvilgiu, santykiuose su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.