Haityje driokstelėjusio benzinvežio sprogimo aukų padaugėjo iki 90

Haityje dar keliolika žmonių, sunkiai sužeistų per praėjusią savaitę įvykusį benzinvežio sprogimą, mirė, todėl bendras aukų skaičius išaugo iki 90, pirmadienį pranešė Kap Haitjeno miesto, kur įvyko ši tragedija, mero pavaduotojas.

Sprogus benzinvežiui Haityje žuvo mažiausiai 90 žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sprogus benzinvežiui Haityje žuvo mažiausiai 90 žmonių.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2021, 11:04 AM

Pasak Patricko Almonoro, žuvusiųjų skaičius „deja, vis dar nėra galutinis“, nes ligoninėje tebegydomi žmonės yra sunkios būklės.

Praėjusį trečiadienį Haičio valdžia skelbė, kad žuvo 75 žmonės ir kad 47 nukentėjusieji patyrė smarkių nudegimų.

Anot P. Almonoro, naktį į gruodžio 14-ąją vairuotojas nesuvaldė benzinvežio apvažiuodamas taksi motociklą, todėl sunkvežimis apvirto. Vietos gyventojai bandė surinkti išsiliejusius degalus, tačiau jie užsidegė ir susprogo.

Antradienį pagrindinėje miesto katedroje vyks nacionalinės laidotuvės, bet pašarvoti bus tik 25 žmonės. Dauguma aukų tuojau po tragedijos buvo palaidotos masinėje kapavietėje Kap Haitjene.

Pasaulio banko duomenimis, stichinių nelaimių ir politinio nestabilumo kamuojamoje šalyje žemiau skurdo ribos gyvena daugiau kaip 60 proc. visų 11 mln. gyventojų.

Pastaraisiais metais haitiečiai dažnai susiduria su degalų stygiumi, o valdžiai nuolat pritrūksta pinigų atsiskaityti su platintojais.

„Šiais laikais degalai šalyje yra aukso vertės, o tuo atveju juos buvo galima nemokamai pasiimti, – sakė P. Almonoras, apibūdindamas sprogimo vietą. – Dėl to ir išaugo aukų skaičius.“

Tragedija taip pat išryškino Haičio nacionalinės sveikatos apsaugos sistemos silpnumą: vienintelė įstaiga, kuri specializuojasi sunkių nudegimų gydyme šalyje, yra valdoma tarptautinės organizacijos „Gydytojai be sienų“ (MSF), įsikūrusios sostinėje – maždaug už 200 km į pietus nuo Kap Haitjeno.

Ši organizacija į šiaurinį miestą išsiuntė skubios pagalbos komandą, siekdama padėti vietos ligoninės personalui.

MSF medicinos koordinatorius Jeanas Gilbert'as Ndongas nurodė, kad tarp ligoninėje tebegydomų sužeistųjų yra du vaikai.

„Esame Justinieno universitetinėje ligoninėje, kur turime 15 pacientų, įskaitant du vaikus, kurie šiandien turėtų būti išrašyti“, – sakė jis.

„Šių pacientų priežiūra yra ilgalaikė, ji truks mažiausiai tris ar keturis mėnesius“, – pridūrė koordinatorius, pabrėždamas, kad MSF specialistai yra „pasirengę padėti Haičio vyriausybei“.

Apgailestaudamas, kad savaitgalį tiek MSF ligoninėje Port o Prense, tiek Kap Haitjene, mirė dalis sužeistųjų, J. G. Ndongas nurodė, jog mirusieji patyrė „smarkius 80–95 proc. kūno nudegimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?