Per metinę spaudos konferenciją V. Putinas kalbėjo apie galybę: „Rusijos negalima nugalėti, ją galima sunaikinti tik iš vidaus“

Metinės Rusijos prezidento spaudos konferencijos metu, Vladimiro Putino buvo paklausta apie Aleksandrą Navalną ir susidorojimą su opozicija bei to padarinius valstybei.

Metinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos konferencija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Metinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos konferencija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Metinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos konferencija.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Metinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos konferencija.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Metinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos konferencija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Metinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos konferencija.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2021, 12:20 PM, atnaujinta Dec 23, 2021, 6:01 PM

V.Putinas nusprendė atsakyti pasitelkdamas istorinius įvykius. Prezidentas prisiminė Sovietų Sąjungos žlugimą ir tikino, kad tada režimas buvo sunaikintas iš vidaus, pasitelkiant išorės valstybių išteklius.

„Rusijos negalima nugalėti, ją galima sunaikinti tik iš vidaus“, – apibendrino V.Putinas.

V.Putinas toliau tęsė apie A.Navalną: „Daug kartų siuntinėjome užklausas į kitas šalis, pateikite bent šiek tiek medžiagos, patvirtinančios apsinuodijimą – nėra nei vienos.“

„Jei nėra ką atsakyti, užverskime šį puslapį“, – pabaigė Rusijos vadovas.

Ukrainos klausimas

Kalbėdamas apie situaciją Ukrainoje ir ar karo galimybė tikimybę, V. Putinas atsakė, kad Rusija reaguoja į grasinimus iš Kijevo. 2014 m. Maidano revoliuciją jis pavadino „kruvinu valstybės perversmu“ ir apkaltino Ukrainos „ekstremistus“ planuojant Krymo ir Donbaso atkovojimo operacijas.

Praėjusią savaitę Rusijai išsiuntus JAV ir NATO savo plataus masto saugumo reikalavimus, kurie labai apribotų NATO veikimą posovietinėje erdvėje, V. Putinas pareiškė, kad derybos su JAV yra daug žadančios ir užsiminė apie naujas tiesiogines derybas kitais metais.

„Kamuolis yra jų aikštėje, – tikino jis. – Apskritai matome teigiamą reakciją. Jie pasiruošę naujoms deryboms metų pradžioje. Paskirti abiejų pusių atstovai.“

Prezidentas taip pat sumenkino savo kaimynės istoriją, pavadindamas Ukrainą valstybe, kurioje istoriškai buvo stumdomos Rusijos teritorijos.

„Leninas sukūrė Ukrainą, kai sukūrė Sovietų Sąjungą“, – tikino Rusijos prezidentas.

Paklaustas, kaip jis galėtų duoti įsakymą pulti Ukrainą, V.Putinas emocingai kalbėjo apie Donbaso gyventojų padėtį ir liepė žurnalistui vietoj to paklausti Ukrainos valdžios „Kaip jie gali apšaudyti savo piliečius?“

Jis pabrėžė, kad Donbaso gyventojai turėtų patys nulemti regiono ateitį, ir tikino, kad Rusija yra pasirengusi veikti kaip tarpininkė.

V.Putinas toliau kaltino Kijevą dėl didėjančios įtampos, sakydamas, kad Ukraina „atsisako kalbėtis su Donbaso atstovais.“

Jis taip pat asmeniškai kaltino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, sakydamas, kad jis atėjo į valdžią dėl pažadų užbaigti karą ir įgyvendinti Minsko susitarimus, tačiau buvo „paveiktas į radikalių jėgų įtakos.“

Santykiai su NATO

V.Putinas NATO ir JAV vadino grėsme Rusijai, o ne atvirkščiai. Prezidentas siūlė pagalvoti, kas nutiktų, jei Rusija turėtų raketas šalia JAV sienos su Kanada ar Meksika. 

„Mus suklaidino penkios NATO plėtros į rytus bangos. Mes niekam negrasinome, jie atėjo pas mus. Jūs prašote mūsų garantijų, bet jūs turite nedelsiant suteikti mums garantijas“, – neabejojo V.Putinas.

„Vakarams Rusija atrodo per didelė, tik tuo galima paaiškinti nuolatinį spaudimą jai“, – tęsė Kremliaus šeimininkas.

Kalbėdamas apie praeities  NATO pažadus, V.Putinas pyko: „Buvome apgauti, tiesiog įžūliai apgauti.“

Italija galėtų atlikti tarpininkės vaidmenį plasnojamose Rusijos ir NATO derybose dėl Maskvos reikalaujamų saugumo garantijų, ketvirtadienį pareiškė rusų prezidentas V.Putinas.

„Žinoma, atsižvelgiant tiek į geranorišką požiūrį, tiek į mūsų santykių lygį, Italija galėtų atlikti tam tikrą vaidmenį normalizuojant Rusijos ir ES santykius – ir net derybose, kurioms dabar ruošiasi Rusija ir NATO“, – sakė V. Putinas per didelę metų pabaigos spaudos konferenciją.

Jis pažymėjo, kad Maskva ir Roma visuomet palaiko aukšto lygio santykius, „nepriklausomai nuo politinių jėgų, kurios vienu ar kitu metu atsiduria politinės valdžios viršūnėje“.

„Žinoma, Italija yra NATO ir ES šalis, tačiau tai netrukdo mums dirbti tokiu būdu, kurį minėjau. Tikiuosi, kad taip ir bus“, – pridūrė prezidentas.

Rusija ir Baltarusija gali turėti bendrus pinigus

Bendra Rusijos ir Baltarusijos valiuta – galimas ateities klausimas, bet pirmiausia reikia sinchronizuoti ekonomiką, per metinę spaudos konferenciją pareiškė Rusijos prezidentas.

„Štai mes kuriame sąjunginę valstybę. Mūsų integracijos lygis vis dar daug žemesnis nei integracijos lygis Europos Sąjungoje, tiesiog nepalyginamai, – sakė Rusijos valstybės vadovas. – Apie bendrus pinigus nė nekalbu, dievai nematė, tai galimai ateities klausimas, jei atitinkamos mūsų ekonominės tarnybos prieis kokį nors susitarimą dėl to“.

V. Putino žodžiais, pirmiausia reikia sinchronizuoti abiejų šalių teisės aktus ekonomikos, antimonopolinių įstatymų, mokesčių ir muitų srityse. „Dėl viso to sutarėme, dabar pradėsime dirbti. Esu tikras, kad rezultatai bus“, – reziumavo Rusijos Federacijos prezidentas.

„Gazprom“ ir dujų klausimas

Putinas sako, kad „Gazprom“ nėra kalta dėl rekordinių dujų kainų Europoje ir ragina Europą pasirašyti ilgalaikes sutartis su Rusijos valstybės kontroliuojama dujų bendrove, jei ji nori užtikrinti stabilų tiekimą fiksuotomis kainomis.

„Sudarant ilgalaikes sutartis kainos yra tris, keturis ar net septynis kartus pigesnės“, – teigė V.Putinas.

Europa pastaraisiais metais perėjo prie trumpesnio laikotarpio susitarimų, kurie suteikia daugiau lankstumo, tačiau reikalauja pirkti daugiau dujų rinkos kainomis.

V.Putinas tikisi, kad Rusija yra apsaugota nuo translytinio „tamsuoliškumo“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį išreiškė viltį, kad Rusijos visuomenė yra apsaugota nuo „tamsuoliškumo“ socialinės lyties tema, o vadinamąją atšaukimo kultūrą (angl. cancel culture) palygino su koronavirusu.

Per ilgą savo prezidentavimą V. Putinas kūrė tradicinių ir šeimos vertybių saugotojo įvaizdį ir ne kartą kartojo, kad liberalios vakarietiškos vertybės yra pasenusios.

Kalbėdamas metų pabaigos spaudos konferencijoje ir atsakydamas į klausimą apie atšaukimo kultūrą, konkrečiai – apie knygų apie Harį Poterį autorės J. K. Rowling ginčą dėl translyčių asmenų, V. Putinas pareiškė: „Jeigu kas nors galvoja, kad moterys ir vyrai yra tas pats – tegul sau. Bet turi būti kažkoks sveikas protas.“ 

„Aš palaikau tradicinį požiūrį, kad moteris yra moteris, o vyras yra vyras, mama yra mama, o tėvas yra tėvas“, – patikino V. Putinas.

Valstybės vadovas išreiškė viltį, kad rusai turi „vidinę moralinę apsaugą, kurią įskiepijo tradiciniai Rusijos Federacijos tikėjimai“.

„Tegul jie ten (Vakaruose) daro, ką nori! Turime imtis visko, kas yra pažangu ir kas geriausia, kas padeda tobulėti, būti geros formos, būti lyderiais – technologijų, ekonomikos, humanitarinėse srityse“, – sakė prezidentas. Jis išreiškė viltį, kad Rusijos tautoms „užteks gilių, vidinių, imuninių gynybos sistemų“, kad jie būtų apsaugoti nuo šio lyties ribų kintamumo „proto užtemimo/ tamsumo“.

69 metų Rusijos lyderis taip pat sakė, kad vadinamoji atšaukimo kultūra yra „kaip koronavirusas“ – nuolat pasirodo jos naujų atmainų.

Nors Rusijoje homoseksualumas buvo dekriminalizuotas 1993 metais, šalies visuomenė tebėra homofobiška.

2013 metais buvo priimtas homoseksualių santykių „propagandą“ nepilnamečiams draudžiantis įstatymas, kuriuo pasinaudojant buvo uždraustos LGBT bendruomenės demonstracijos ir jų bendruomenės simboliu tapusios vaivorykštės spalvų vėliavos.

Rusijoje homoseksualūs asmenys negali įsivaikinti vaikų.

2020 metais priimtose Rusijos Konstitucijos pataisose santuoka buvo įvardinta kaip vyro ir moters sąjunga, tokiu būdu užkertant kelią tos pačios lyties asmenų santuokoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.