JAV sako esančios pasiruošusios deryboms su Rusija nuo sausio pradžios Maskva sako sulaukusi pasiūlymo surengti Rusijos ir NATO tarybos posėdį

Jungtinės Valstijos ruošiasi artimiausiomis savaitėmis pradėti derybas su Rusija, Vakarams baiminantis galimo Maskvos įsiveržimo į Ukrainą.

V. Putinas ir J. Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir J. Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2021, 11:10 AM, atnaujinta Dec 27, 2021, 4:08 PM

Prie šios šalies sienų per pastarąjį mėnesį Kremlius sutelkė kelias dešimtis tūkstančių karių, technikos.

JAV yra pasirengusios įsitraukti į diplomatiją jau sausio pradžioje“, – sakė JAV pareigūnas.

Pasak jo, tą ketinama daryti ir dvišaliu formatu, ir „keliais kanalais“.

„Yra kai kurių Rusijos iškeltų klausimų, kuriuos, mūsų nuomone, galime aptarti, o dėl kitų, kuriuos jie puikiai žino, mes niekada nesutiksime“, – teigė pareigūnas.

Kremlius vis atkakliau tvirtina, kad Vakarai ir NATO plečiasi pavojingai arti Rusijos sienų.

Maskva praėjusią savaitę Vakarams pateikė pluoštą saugumo reikalavimų, tarp kurių yra reikalavimas NATO nepriimti naujų narių, o JAV – nesteigti naujų bazių buvusiose sovietinėse šalyse.

„Bet koks dialogas turi būti pagrįstas abipusiškumu, o tai reiškia, kad mes turime savo klausimų, kuriuos ketiname išdėstyti, – kalbėjo pareigūnas. – Mes ir toliau atidžiai stebime nerimą keliantį Rusijos pajėgų judėjimą ir dislokavimą prie sienos su Ukraina.“

Per ketvirtadienį vykusią metinę spaudos konferenciją Maskvoje prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad Vašingtono noras aptarti Rusijos saugumo reikalavimus sausį Ženevoje, yra „teigiamas“.

Įtampa pasiekė kol kas aukščiausią tašką šią savaitę, kai Rusijos lyderis pažadėjo, jog Maskva imsis „tinkamų atsakomųjų“ karinių žingsnių, reaguodama į, jo teigimu, „agresyvią Vakarų poziciją“.

Vėliau ketvirtadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu „aptarė jų bendrą susirūpinimą dėl Rusijos kariuomenės telkimo prie Ukrainos sienų“.

Pareigūnai pabrėžė, kad „Aljansas išlieka pasirengęs prasmingam dialogui su Rusija, kartu pasiruošęs vieningai ginti ir saugoti sąjungininkus“.

Maskva sako sulaukusi pasiūlymo surengti Rusijos ir NATO tarybos posėdį

Maskva gavo Aljanso pasiūlymą kitą mėnesį surengti Rusijos ir NATO tarybos posėdį ir yra pasirengusi tiesioginiam dialogui su šia organizacija, penktadienį pareiškė rusų užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Gavome tokį pasiūlymą, galiu patvirtinti. Dabar jis nagrinėjamas praktiškai, kaip būtų galima tai padaryti“, – kalbėjo ji.

„Mes dar kartą patvirtiname savo pasirengimą tiesioginiam dialogui su NATO dėl Rusijos projekto susitarimams dėl saugumo garantijų Rusijai, atmetančių tolesnę Aljanso plėtrą į rytus ir smogimo sistemų dislokavimą arti Rusijos sienų“, – pridūrė ji.

Pasak M. Zacharovos, susitikimo data bus paskirta vėliau.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas anksčiau šią savaitę pranešė, kad kitų metų pradžioje planuoja organizuoti NATO ir Rusijos tarybos posėdį Aljanso ir Maskvos nesutarimų sureguliavimui.

„Esame pasiruošę dialogui. Ir aš ketinu kitų metų pradžioje sušaukti NATO ir Rusijos tarybos posėdį, sėsti prie derybų stalo ir aptarti labai rimtus klausimus su Rusija“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis taip pat gynė Europos šalių besąlygišką teisę savarankiškai rinktis savo plėtros kelią.

„Niekada nesileisime į kompromisus dėl kiekvienos Europos šalies, įskaitant Ukrainą, teisės pasirinkti savo kelią“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

Jis taip pat kalbėjo apie NATO sąjungininkų vienybę reikalaujant, kad Rusija padėtų deeskaluoti situaciją aplink Ukrainą. J. Stoltenbergas pažymėjo, kad „neprovokuojamas ir nepaaiškinamas“ Rusijos pajėgų telkimas prie sienos su Ukraina tęsiasi, įskaitant artilerijos ir tankų perkėlimą, o Maskvos ketinimai nėra aiškūs.

NATO vadovas pakartojo, kad jeigu Rusija dar kartą panaudos jėgą prieš Ukrainą, Rusijos laukia „rimtos pasekmės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.