Honkongo policija surengė reidą vietos leidinio redakcijoje, areštavo šešis žmones

Honkongo policija trečiadienį surengė reidą vietos leidinio „Stand News“ redakcijoje ir sulaikė šešis esamus ir buvusius jo darbuotojus už „kurstymą maištauti“.

Honkongo policija surengė reidą vietos leidinio redakcijoje, areštavo šešis žmones.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Honkongo policija surengė reidą vietos leidinio redakcijoje, areštavo šešis žmones.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2021, 8:46 AM

Po didžiulių ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų, krėtusių Honkongą prieš dvejus metus, vietos žiniasklaidos laisvė buvo smarkiai suvaržyta. Pekinas miestui primetė itin griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, kuris vis dažniau pasitelkiamas prieš valdžią kritikuojančią žiniasklaidą.

Gavus teismo leidimą, daugiau kaip 200 policininkų buvo pasiųsti į „Stand News“ redakciją atlikti kratos ir konfiskuoti žurnalistinę medžiagą, nurodė policija ir patvirtino, kad buvo sulaikyti šeši asmenys.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė matęs, kaip laikinasis „Stand News“ vyriausiasis redaktorius Patrickas Lamas, surakintas antrankiais, buvo atvestas į pastatą, kuriame įsikūrusi leidinio redakcija.

Apyaušriu „Stand News“ per tiesioginę transliaciją socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad nacionalinio saugumo policija stovi prie redaktoriaus pavaduotojo Ronsono Chano durų.

Trumpame vaizdo įraše girdėti, kaip pareigūnai sako R. Chanui, kad jie turi orderį atlikti tyrimą pagal kolonijinių laikų įstatymą dėl įtariamo „slapto susitarimo publikuoti maištauti kurstančią medžiagą“.

R. Chano namuose buvo atlikta krata, bet jis pats nebuvo sulaikytas.

„Stand News“ yra antra Honkongo žiniasklaidos bendrovė, prieš kurią valdžia ėmėsi veiksmų. Birželį buvo priverstas užsidaryti prodemokratinis laikraštis „Apple Daily“, kai pagal nacionalinio saugumo įstatymą buvo įšaldytas visas jo turtas.

Honkongo valdžia nekart kritikavo „Stand News“. Miesto saugumo vadovas Chrisas Tangas šį mėnesį apkaltino leidinį, esą jis publikuoja „tendencingus, šmeižikiškus ir juodinančius“ straipsnius apie sąlygas kalėjimuose.

Policija taip pat sulaikė buvusį „Stand News“ vyriausiąjį redaktorių Chung Pui-kueną ir apieškojo jo namus, pranešė vietos žiniasklaida.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, taip pat buvo areštuoti keturi buvę valdybos nariai: Honkongo popmuzikos žvaigždė Denise Ho, advokatė Margaret Ng, Christine Fang ir Chow Tat-chi.

Pusiau autonominis Honkongas ilgą laiką buvo svarbus žiniasklaidos centras Azijoje. Tačiau pastaraisiais metais jis nusmuko žiniasklaidos laisvės indekso reitinge, Pekinui siekiant vis griežčiau kontroliuoti šį miestą.

Buvęs Honkongo prodemokratinės stovyklos parlamentaras Nathanas Law, pernai pasitraukęs į Jungtinę Karalystę, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad pastarieji areštai iliustruoja valdžios vykdomą žurnalistų ir žiniasklaidos priemonių, „drįstančių mesti jai iššūkį ir kalbėti tiesą“, persekiojimą.

Aktyvistas Sunny Cheungas, šiuo metu esantis Jungtinėse Valstijose, kur pasiprašė prieglobsčio, sakė, kad Pekinas naikina bet kokią terpę opozicijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.