Vakarų Europoje – naujų koronaviruso atvejų rekordai: baiminamasi, kad šalių sveikatos sistemas gali ištikti katastrofa

Viso senojo žemyno šalims stengiantis suvaldyti omikron atmainos plitimą, Prancūzija trečiadienį pranešė apie didžiausią naujų COVID-19 atvejų skaičių Europoje.

Koronavirusas Prancūzijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Prancūzijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Jungtinėje Karalystėje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Jungtinėje Karalystėje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Italijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Italijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Graikijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Graikijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 29, 2021, 11:18 AM, atnaujinta Dec 29, 2021, 2:16 PM

Tačiau Prancūzija, kurioje antradienį užregistruoti 179 807 atvejai, nebuvo vienintelė šalis fiksavusi rekordinius skaičius: Italija, Graikija, Portugalija ir Jungtinė Karalystė taip pat pranešė apie beprecedentį COVID-19 atvejų padidėjimą.

Šalys pranešė apie padidėjusį sergamumą šventiniu laikotarpiu, kurį lėmė labiau užkrečiamas omikron variantas.

Šiuos skaičius iš dalies galėjo lemti ir tai, kad per Kalėdas buvo vėluojama pateikti ataskaitas.

Tyrimai rodo, kad omikron atmainos simptomai yra lengvesni nei delta, o tikimybė, kad užsikrėtusieji atsidurs ligoninėje, yra 30-70 proc. mažesnė. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad Europoje padažnėjęs susirgimų skaičius priartins sveikatos priežiūros sistemas prie žlugimo ribos.

Remiantis antradienį paskelbtais PSO kassavaitiniais COVID-19 duomenimis, per savaitę iki gruodžio 26 d. Europoje naujų koronaviruso infekcijų skaičius išaugo 57 proc., o Šiaurės ir Pietų Amerikoje – 30 proc.

Skaičiai kasdien vis didesni

Pirmadienį Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas įspėjo, kad „viskas rodo“, jog sausio pradžioje Prancūzijoje kasdien gali būti užregistruojama iki 250 tūkst. atvejų, o Prancūzijos ligoninių federacija pareiškė, kad „sunkiausios savaitės dar tik ateis“.

Šią savaitę Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas Castexas paskelbė apie naujus apribojimus, tarp kurių – nuo sausio pradžios bent tris dienas per savaitę privalomas darbas namuose tiems, kurie turi tokią galimybę.

Šalyje taip pat suaktyvėjo skiepijimas – iki šiol daugiau kaip 23 mln. žmonių Prancūzijoje yra pasiskiepiję.

Atvejų šuoliai kitur Europoje:

Italijoje užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 78 tūkst. ir pasiekė naują rekordą nuo pandemijos pradžios. Be to, užregistruoti 202 mirties atvejai, todėl bendras mirčių skaičius šalyje pasiekė 136 753.

Portugalijoje antradienį taip pat užregistruotas rekordinis koronaviruso atvejų skaičius – susirgo 17 172 žmonių.

Graikijos sveikatos apsaugos ministras Tanosas Plevris savo tautiečius paragino laikytis ramybės po to, kai šalis pranešė apie 21 657 susirgimo atvejus.

Kipre taip pat užfiksuotas rekordinis vienos dienos naujų infekcijų skaičius – 2 241 naujas atvejis.

Jungtinės Karalystės sveikatos priežiūros institucijos pranešė apie rekordinį 117 093 atvejų skaičių. Tačiau Kalėdų laikotarpiu nebuvo galima gauti visų JK COVID-19 duomenų, todėl tikrasis skaičius gali būti dar didesnis.

Skausmingi suvaržymai

Europa ir vėl tapo vienu iš pandemijos, visame pasaulyje jau pareikalavusios per 5,4 mln. gyvybių, „karštųjų taškų“.

Prancūzija, Didžioji Britanija, Graikija ir Portugalija pranešė antradienį užregistravusios rekordinius naujų COVID-19 atvejų skaičius. Prancūzija paskelbė per 24 valandas užregistravusi kone 180 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Kad suvaldytų pandemijos bangą, daugelis žemyno šalių sugrąžino suvaržymus, lemiančius dideles ekonomines ir socialines pasekmes.

Vokietijoje antrus metus iš eilės prieš Naujuosius ribojami žmonių kontaktai, be to, didžiausia Europos ekonomika uždarė naktinius klubus ir nebeįleidžia žiūrovų į sporto varžybas.

Privačiuose susibūrimuose Vokietijoje gali dalyvauti iki 10 pasiskiepijusių žmonių arba du namų ūkiai, kur yra nepasiskiepijusių žmonių.

Suomija antradienį paskelbė, kad neįsileis nepasiskiepijusių lankytojų iš užsienio. Išimtis bus taikoma tik Suomijos gyventojams, svarbiems darbuotojams ir diplomatams.

Ši Šiaurės šalis, kaip ir Švedija, nuo antradienio reikalauja, kad Suomijoje negyvenantys atvykstantys žmonės pateiktų neigiamą COVID-19 testo atsakymą. Diena anksčiau tokią priemonę ėmė taikyti Danija.

Tuo metu Belgijos vyriausybės planai įvesti tolesnius suvaržymus žlugo teismui sustabdžius įsakymą uždaryti pramogų vietas.

Ministras pirmininkas Alexander'as De Croo tokius planus buvo paskelbęs gruodžio 22 dieną, Belgijoje sparčiai daugėjant užsikrėtimo viruso omikron variantu atvejų.

Vis dėlto nors keli miestai, įskaitant Paryžių, Londoną ir Berlyną, atšaukė oficialias Naujųjų metų šventes, kai kurių šalių vyriausybės nebuvo linkusios įvesti apribojimų visoje šalyje.

Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės gyventojų buvo paprašyta vadovautis sveiku protu, o Ispanijos sostinė Madridas pareiškė, kad miestas šventes švęs, tačiau Puerta del Sol aikštėje bus ribojamas dalyvių skaičius.

Tuo tarpu Italija uždraudė renginius lauke ir uždarė naktinius klubus, tačiau privatiems susibūrimams apribojimų kol kas netaiko.

Kelionių chaosas

COVID-19 bangos smarkiai sutrikdė keliones žiemos švenčių laikotarpiu – visame pasaulyje atšaukta tūkstančiai skrydžių.

Be to, pandemija vėl kelia pavojų sporto renginiams.

Anglijos aukščiausia futbolo lyga grumiasi su rekordiniu COVID-19 atvejų šuoliu, o Kinija įvedė griežtą karantiną milijonams žmonių, siekdama sustabdyti delta varianto plitimą prieš vasarį įvyksiančią Pekino žiemos olimpiadą.

Virusas paveikė ir svarbiausias JAV sporto lygas, šaliai grumiantis su omikron kurstoma COVID-19 banga, bandant įtikinti dideles nepasiskiepijusių žmonių grupes vakcinuotis ir sprendžiant greito bei lengvo testavimo prieinamumo problemą.

Tuo metu Meksikos sostinės meras, padaugėjus COVID-19 atvejų, antradienį atsargumo sumetimais atšaukė didžiulę Naujųjų metų sutiktuvių šventę.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) perpus sumažino izoliacijos trukmę užsikrėtusiems, bet ligos simptomų nejaučiantiems žmonėms, kad apribotų sutrikimų ir darbo jėgos trūkumo mastą.

Prezidentas Joe Bidenas sakė, kad Jungtinės Valstijos bendrai kalbant yra gerai pasirengusios, bet kai kurioms ligoninėms gali tekti per didelis krūvis.

Niujorkiečiams antradienį Taimso aikštėje švenčiant neoficialią „Gero apsivalymo dieną“ (Good Riddance Day) – deginant popieriaus skiautes su jose užrašytais slogiais šių metų atsiminimais – daugelis jų sakė tiesiog norintys atsisveikinti su COVID-19.

„Noriu atsikratyti koronaviruso ir karantinų, – sakė mokytoja Robin Myers. – Kad mano vaikai vėl galėtų normaliai gyventi, susitikinėti su draugais, pramogauti ir bendrauti.“

Parengta pagal BBC, AFP ir BNS inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?