V. Putinas sako esąs įsitikinęs, kad įmanomas „efektyvus dialogas“ su JAV

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas JAV vadovui Joe Bidenui skirtame sveikinime ketvirtadienį sakė, jog yra įsitikinęs, kad „efektyvus dialogas“ tarp Maskvos ir Vašingtono yra įmanomas.

V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 11:48 AM, atnaujinta Dec 30, 2021, 12:50 PM

Apie tai paskelbta kelios valandos prieš planuojamą jųdviejų pokalbį telefonu, tebetvyrant įtampai dėl Ukrainos.

„Esu įsitikinęs, kad... galime judėti į priekį ir užmegzti efektyvų Rusijos ir Amerikos dialogą, pagrįstą abipuse pagarba ir atsižvelgimu į viena kitos nacionalinius interesus“, – sakė V. Putinas vienoje iš sveikinimo žinučių pasaulio lyderiams, kuriomis pasidalijo Kremlius.

V. Putinas ir J. Bidenas ketvirtadienį 20 val. 30 min. Grinvičo (22 val. 30 min. Lietuvos) laiku surengs savo antrą per mažiau nei mėnesį pokalbį telefonu ir tai bus dar viena pastanga mažinti įtampą dėl Rusijos pajėgų sutelkimo prie sienos su Ukraina.

Vašingtonas yra pasirengęs „diplomatijai ir diplomatiniam keliui“ iš krizės, žurnalistams sakė JAV administracijos aukšto rango pareigūnas.

„Tačiau taip pat esame pasirengę atsakyti, jei Rusija puls ir surengs tolesnę invaziją į Ukrainą“, – V. Putinui pasakys J. Bidenas.

Jo žodžius pacitavęs minėtas pareigūnas pridūrė, jog Vašingtonas lieka „rimtai susirūpinęs“ pajėgų telkimu prie Ukrainos ir nori, kad rusų pajėgos sugrįžtų į „savo nuolatinius mokomuosius rajonus“.

Telefoninis pokalbis rengiamas prieš sausio 10 dieną Ženevoje vyksiančias Rusijos ir JAV derybas.

Vašingtonas ir kitos Vakarų šalys skambina pavojaus varpais dėl Rusijos pajėgų sutelkimo prie Ukrainos sienų ir kaltina Maskvą planuojant šią žiemą įsiveržti į savo kaimynę.

Maskva kaltinimus neigia ir sako norinti, kad Vakarai sutiktų su jos šį mėnesį pateiktais plačios apimties saugumo reikalavimais.

Rusija reikalauja, kad NATO nepriimtų naujų narių ir kad JAV nesteigtų naujų karinių bazių buvusiose sovietinėse respublikose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.