Japonijos imperatorius sveikinimo kalboje paragino pasimelsti už mirusius per pandemiją

Japonijos imperatorius Naruhito šeštadienį paprašė visų pasimelsti už mirusius per COVID-19 pandemiją ir antrus metus iš eilės tautiečius pasveikino vaizdo įrašu, nes vieši susibūrimai rūmuose buvo atšaukti siekiant stabdyti koronaviruso plitimą.

 Japonijos imperatoriškoji šeima.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Japonijos imperatoriškoji šeima.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2022, 1:21 PM

Sėdėdamas prie dailaus bonso medelio su žmona Masako, Naruhito pašlovino gydytojus ir kitus sveikatos priežiūros darbuotojus bei jiems padėkojo. Imperatorius taip pat išreiškė susirūpinimą dėl šalių, neturinčių galimybės gauti pakankamai vakcinų bei neturinčių tinkamų sveikatos apsaugos sistemų.

„Iš visos širdies tikiuosi, kad labiau nei bet kada brangindami ryšius tarp žmonių, dalydamiesi savo skausmu ir palaikydami vieni kitus įveiksime šiuos sunkius laikus“, – kalbėjo imperatorius.

Japonijoje užregistruota daugiau nei 18 tūkst. su COVID-19 susijusių mirčių, tačiau pastaraisiais mėnesiais mirtingumas sumažėjo.

Naruhito taip pat išreiškė susirūpinimą dėl greitai plintančio koronaviruso omikron varianto.

Prieš pandemiją imperatoriškieji rūmai Tokijo centre kiekvienų metų pradžioje priimdavo minias džiūgaujančių šalies gyventojų.

Japonijos imperatorius neturi politinės galios, tačiau jis turi simbolinę reikšmę ir yra gana populiarus. Naruhito tėvas Akihito (Akihitas), Antrojo pasaulinio karo laikų imperatoriaus Hirohito sūnus, atsisakė sosto 2019 metais.

Visai neseniai imperatoriškosios poros dukterėčia Mako pateko į pirmuosius laikraščių puslapius, kai ištekėjo už kolegijoje sutikto mylimojo ir, atsisakiusi prašmatnių vestuvių, persikraustė į Niujorką. Kai kurie japonai nepritaria Mako pasirinkimui dėl jos sutuoktinio Kei Komuro, kuris šiuo dirba advokatų kontoroje ir siekia išlaikyti advokatūros egzaminą JAV, visų pirma dėl jo motinos ankstesnio finansinio bylinėjimosi.

Naruhito savo kalboje paminėjo katastrofinio cunamio, žemės drebėjimo ir Fukušimos branduolinės avarijos šiaurės rytų Japonijoje 10-ąsias metines.

Imperatorius pažymėjo, kad Tokijo olimpinės žaidynės, kurios dėl pandemijos perkeltos iš 2020 į 2021 metus, buvo ryški „drąsos ir vilties“ istorija“.

Imperatoriaus žmona Masako, kuri pagal kilmę nėra susijusi su aukštuomene, tačiau yra baigusi Harvardo universitetą, šešių minučių vaizdo įrašo pabaigoje paragino visus pasimelsti.

„Tegul šie metai būna švelnūs ir vaisingi mums visiems“, – tarė ji, prieš abiem pagarbiai nusilenkiant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.