Rusijos ir Turkijos prezidentai telefoninio pokalbio metu sutarė gerinti santykius

Po pastarosiomis savaitėmis dėl bepiločių ir NATO kilusios įtampos, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį pasikalbėjo telefonu ir sutarė gerinti santykius, pranešė abi pusės.

Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2022, 8:14 PM

Nuo 1952 metų NATO nare esanti Turkija supykdė Maskvą patiekdama kovinių bepiločių Ukrainai, nes Rusija baiminasi, kad Kijevas panaudos juos per konfliktą su separatistais šalies rytuose.

V.Putinas ir R.T.Erdoganas „apsikeitė sveikinimais Naujųjų metų proga, aptarė pagrindinius dvišalio bendradarbiavimo rezultatus ir patvirtino norą toliau stiprinti abipusiai naudingą Rusijos ir Turkijos partnerystę“, nurodoma Kremliaus pareiškime, išplatintame po lyderių telefoninio pokalbio.

Turkijos prezidentūra nurodo, kad abi pusės „aptarė žingsnius siekiant gerinti Turkijos ir Rusijos santykius“, ir pakartojo savo norą vystyti bendradarbiavimą „visose srityse“.

Praėjusį mėnesį V.Putinas sukritikavo Kijevą dėl to, kad šis konflikto su prorusiškais separatistais metu panaudojo turkų gamybos bepiločius.

Ankara sako, kad jos negalima kaltinti dėl to, kad Ukraina naudoja turkiškus bepiločius, ir pridūrė, kad jeigu kokia nors valstybė nusiperka turkiškos ginkluotės, tai nebėra turkiškas produktas, bet jis priklauso įsigijusiai šaliai.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu praėjusią savaitę paragino Rusiją atsisakyti „vienašališkų“ reikalavimų ir imtis konstruktyvesnio požiūrio konflikte su Vakarų šalimis ir NATO dėl Ukrainos.

Rusija iš NATO reikalauja įpareigojančių saugumo garantijų bei atitraukti savo pajėgas į pozicijas, buvusias prieš bloko plėtrą į rytus, kuris prasidėjo po Sovietų Sąjungos žlugimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.