13 mln. gyventojų mieste karantino įkalintieji išbadėję: prie ligoninių – kraujuojantys ir mirštantys žmonės

Pastarosiomis dienomis kai kurie Kinijos Siano miesto gyventojai, kuriems paskelbtas visuotinis karantinas, susiduria su maisto trūkumu, todėl ėmė keistis maisto ir kitais produktais.

Dėl griežtų COVID-19 taisyklių pacientai negalėjo laiku patekti į miesto ligoninę.<br>"Weibo" nuotr., lrytas.lt koliažas.
Dėl griežtų COVID-19 taisyklių pacientai negalėjo laiku patekti į miesto ligoninę.<br>"Weibo" nuotr., lrytas.lt koliažas.
Koronavirusas karantinui uždarytame Kinijos Siano mieste.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Koronavirusas karantinui uždarytame Kinijos Siano mieste.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Uždaryto miesto gyventojai vykdo barterinius mainus.<br>„Weibo“ nuotr.
Uždaryto miesto gyventojai vykdo barterinius mainus.<br>„Weibo“ nuotr.
Koronavirusas karantinui uždarytame Kinijos Siano mieste.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas karantinui uždarytame Kinijos Siano mieste.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 9:48 PM

Kinijos socialinėje žiniasklaidoje skelbiama, kad gyventojai mainais į maistą keičia įvairias atsargas ir net techninius prietaisus, tokius kaip išmanieji telefonai ar žaidimų konsolės.

Nuo gruodžio 23 d. apie 13 mln. žmonių šiame mieste yra uždaryti namuose ir šiuo metu negali išeiti nusipirkti maisto.

Pastarosiomis dienomis Kinijos socialinėse medijose pasklido daugybė su tuo susijusių skundų.

Nors valdžios institucijos nemokamai tiekia maistą namų ūkiams, tačiau nemaža dalis gyventojų teigia, kad jiems suteiktos maisto atsargos baigėsi arba kad jie jų dar negavo.

Socialinės žiniasklaidos svetainėje „Weibo“ paskelbtuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti, kaip žmonės keičia cigaretes į kopūstus, indų plovimo skystį į obuolius, o higieninius įklotus – į nedidelę krūvą daržovių.

Viename vaizdo įraše matoma, kaip gyventojas iškeičia savo „Nintendo Switch“ žaidimų konsolę į greito paruošimo makaronų pakelį ir dvi garuose virtas bandeles.

„Žmonės keičiasi daiktais su kitais to paties pastato gyventojais, nes nebeturi pakankamai maisto“, – naujienų portalui „Radio Free Asia“ sakė gyventojas, vardu Wangas.

Portalas taip pat pranešė, kad kitas vyras norėjo iškeisti išmanųjį telefoną bei planšetinį kompiuterį į ryžius. „Dabar mūsų gyvenamajame komplekse veikia barterinių mainų sistema“, – pasakojo vyras. – Turėjome maišą ryžių, už kurį kaimynas norėjo duoti mums išmanųjį telefoną ir planšetinį kompiuterį.“

„Bejėgiai piliečiai pasiekė barterinių mainų erą – bulvės mainomos į vatos tamponus“, – teigė vienas „Weibo“ vartotojas, o kitas tai apibūdino kaip „grįžimą į primityvią visuomenę“.

Tačiau kai kurie miestiečiai buvo optimistiškesni ir komentavo, kaip stipriai juos „sujaudino“ kaimynų, kurie dalijasi savo maisto atsargomis su kitais, gerumas.

Sianas yra dabartinio Kinijos COVID-19 protrūkio epicentre, todėl vietos valdžios institucijos ėmėsi drastiškų priemonių, kurios sulaukė nemažai kritikos internete.

Per neseniai įvykusį incidentą miesto pietuose esančio „Mingde 8 Yingli“ gyvenamųjų namų komplekso gyventojams sausio 1 d. tuoj po vidurnakčio buvo pranešta, kad jie turi palikti savo namus ir vykti į karantino patalpas.

Tinklaraštininkus taip pat sukrėtė pirmadienį internete išplitęs nepatikrintas pranešimas – Keli Siano gyventojai tikino, kad jų tėvas mirė po to, kai jį ištiko širdies smūgis ir jis buvo neįleistas į ligoninę dėl mieste susidariusios COVID-19 padėties. Ligoninė šios situacijos kol kas nekomentavo.

Tačiau tai nebuvo vienintėlė su sutrikdytu ligoninės darbu susijusi mirtis.

Antradienį „Weibo“ platformoje buvo paskelbtas dar vienas itin kraupus vaizdo įrašas. Jame matyti kraujuojanti moteris, sėdinti lauke, šalia ligoninės. Įrašo autorė – moters dukterėčia teigė, kad dėl griežtų miesto COVID-19 taisyklių, gydymo įstaiga laiku nepriėmė nėščios jos tetos, ko pasekoje ji patyrė persileidimą, o aštuonių mėnesių jos kūdikis mirė.

Mieste kilęs protrūkis yra didžiausias per pastaruosius kelis mėnesius, nes Kinija ir toliau įgyvendina „nulinio COVID“ strategiją, pagal kurią siekia išnaikinti virusą.

Antradienį, nustačius tris besimptomius atvejus, valdžios institucijos visiškai uždarė antrą miestą.

Maždaug 1,1 mln. gyventojų Yuzhou mieste, esančiame už 500 km nuo Sianio, dabar turės likti savo namuose, iš kurių jiems bus leista išeiti tik dėl būtinųjų priežasčių.

Nuo pirmadienio vakaro beveik visoms transporto priemonėms uždrausta važiuoti keliais, o visoms parduotuvėms ir įmonėms, išskyrus prekybos centrus, aprūpinančius būtiniausiomis prekėmis, liepta užsidaryti.

Griežtos priemonės šalies miestuose taikomos prieš Naujuosius Mėnulio metus ir kitą mėnesį Pekine vyksiančias žiemos olimpines žaidynes.

Parengta pagal BBC ir „Radio Free Asia“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.