Italijos prezidento rinkimų pirmasis balsavimas parlamente įvyks sausio 24 dieną

Italijos parlamento žemieji rūmai antradienį nutarė, kad pirmasis balsavimas renkant naują šalies prezidentą įvyks sausio 24 dieną.

 Italijos prezidento rinkimų pirmasis balsavimas parlamente įvyks sausio 24 dieną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Italijos prezidento rinkimų pirmasis balsavimas parlamente įvyks sausio 24 dieną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 4:00 PM

Šiuo žingsniu parlamentas oficialiai atveria kampaniją, per kurią dėl prestižinio posto gali susigrumti dabartinis premjeras Mario Draghi ir kontroversiškas buvęs vyriausybės vadovas Silvio Berlusconi.

Nugalėtoją išrinks apie tūkstantį narių turėsianti Rinkėjų kolegija, sudaryta iš parlamento narių ir sričių atstovų. Rinkimų laimėtojas pakeis prezidentą Sergio Mattarellą, kurio septynerių metų kadencija baigsis vasario 3 dieną.

Prognozuojama, kad prireiks kelių balsavimo ratų ir kad procesas truks kelias dienas.

Italijos prezidento galios ribotos – jo vaidmuo daugiausiai reprezentacinis. Vis dėlto nominalus valstybės vadovas atlieka svarbų vaidmenį mėginant išbristi iš politinių aklaviečių, kurių Italijoje susiklosto neretai. Be to, šie rinkimai įvyks ruošiantis naujai kampanijai prieš 2023 metų parlamento rinkimus.

Pernai kilus politinei krizei S. Mattarella paskyrė M. Draghi vadovauti nacionalinės vienybės vyriausybei, kad jis padėtų vesti šalį iš COVID-19 pandemijos ir užtikrintų Europos Sąjungos finansavimą Italijos ekonomikos gaivinimo planui.

Savo metinėje konferencijoje M. Draghi teigė pasiekęs, ką buvo užsibrėžęs, tokiu būdu užsimindamas, kad yra pasiruošęs užimti prezidentūrą, įsikūrusią Kvirinalio rūmuose, ir leisti politinėms partijoms tęsti valdymo procesą.

Centro kairioji Demokratų partija (PD), pastaruoju metu pirmavusi visuomenės apklausose, palaikoma apie 20 proc. potencialių rinkėjų, pasisakė už M. Draghi balotiravimąsi į prezidento postą. Partijos nuomone, tarptautinėje arenoje pagarbą pelnęs buvęs Europos Centrinio Banko (ECB) pirmininkas pasiųstų signalą, jog Italija išlieka stabili ir patikima.

Tuo metu centro dešinieji, kurie visi kartu pagal populiarumą smarkiai lenkia PD, palaiko 85 metų S. Berlusconi – žiniasklaidos magnatą, triskart dirbusį premjero poste. Tris dešimtmečius Italijos politikoje dalyvaujantis S. Berlusconi nuolat būdavo įklimpęs į teisines problemas. 2015 metais Italijos aukščiausios instancijos teismas išteisino ekspremjerą byloje, kurioje jis buvo kaltinamas mokėjęs už seksą su nepilnamete prostitute per savo liūdnai pagarsėjusius vakarėlius, pramintus „bunga bunga“.

Antradienį Italijos žiniasklaida pranešė, kad populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas savo ruožtu pasisako už antrą kadenciją S. Mattarellai. Vis dėlto nebuvo jokių užuominų, kad 80-metis S. Mattarella galėtų su tuo sutikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.